Пловдив почита Христо Ботев и загиналите за свободата на България

  • от PlovdivTime
  • 08:25, 02.06.2021

С военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни.

Церемонията ще се проведе на 02.06.2021 г., сряда, от  11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина.

Слово ще произнесе проф.д-р Даниела Дженева- директор и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, носител на Награда „Пловдив“ за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната 2020 година. Водещ ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив - Петър Тосков.

Участие в церемонията ще вземат Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон – Пловдив - почетна рота и венценосци, комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.