Пловдив почита 130-годишнината на знаковия архитект Христо Пеев

  • от PlovdivTime
  • 09:49, 31.03.2023

Пловдив ще отбележи 130 години от рождението на архитект Христо Пеев с поредица събития - две изложби, две архитектурни обиколки и една беседа. Първото от тях е днес – 31 март, от 18 ч., когато на Римския стадион ще бъде открита експозиция „Христо Пеев:  Изследователят, архитектът, човекът”. Изложбата се организира от Общински институт „Старинен Пловдив“ и фондация „Български архитектурен модернизъм“, в партньорство с Държавен архив - Пловдив и Народна библиотека „Иван Вазов”.

Арх. Христо Пеев е човекът, на когото дължим опазването на възрожденските къщи в Пловдив. Той е първият, който най-активно проучва, документира и се бори като общественик за запазването им още от 30-те години на миналия век. Времето, когато много от старите къщи са в лошо състояние, разпадат се или умишлено се събарят за ново строителство. Безценният му труд „Пловдивската къща през епохата на Възраждането“ и до днес е енциклопедията, до която всички се допитват по въпросите за оригиналния вид на старите къщи по Трихълмието. Днес някои от тях са с много променен облик.

Освен проучвател Христо Пеев е и много продуктивен архитект, автор на стотици сгради в Пловдив и околността. Неговото архитектурно творчество остава в сянката на проучвателските му трудове. В документалната изложба се прави опит да се осветлят много от тези сгради - прекрасни модерни проекти от 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век, пропити от най-актуалните тенденции на архитектурата на модернизма. Изчистени от орнаменти фасади, плоски покриви-тераси, функционално разпределение - всичко това е част от репертоара на архитект Христо Пеев. Нерядко в наши дни сградното му творчество има съдбата на възрожденските къщи по негово време: неглижирано, събаряно за ново строителство, преобразувано по неподходящ начин.

Месец април е свързан с опазването на културното наследство -  на 1 април 1969 г. е създадено Управление „Старинен Пловдив“ (днес Общински институт), а на 18 април се чества Международният ден за опазване на паметниците на културата. Инициаторите на честването - 130 години от рождението на арх. Христо Пеев, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Фондация „Български архитектурен модернизъм“, предвиждат в няколко предстоящи петъка поредица от разнообразни събития.

Организаторите изказват благодарност за съдействието на семейство Веска и Боян Илиеви – наследници на арх. Христо Пеев.

 31 МАРТ:
 18 ч. , пл. „Римски стадион“
Откриване на документалната изложба „Христо Пеев: Изследователят, архитектът, човекът”. Архитектурна обиколка по сгради, проектирани от арх. Христо Пеев в кв. „Капана“ (начало - непосредствено след откриване на изложбата)

 7 АПРИЛ:
 Беседа, посветена на живота и архитектурното творчество на архитект Христо Пеев – подробностите около събитието ще бъдат анонсирани

 21 АПРИЛ:
 18 ч., Очаквайте сборния пункт
Архитектурна обиколка по сгради, проектирани от арх. Христо Пеев около Цар Симеоновата градина (очаквайте обявяването на място)

 28 АПРИЛ:
 18 ч., Данчова къща
Откриване на изложба, посветена на живота на архитект Христо Пеев, включваща десетки архивни документи и снимки, авторски рисунки, проекти и много други автентични материали.