Пловдив почете с молебен и поклонение Съединението на България

  • от PlovdivTime
  • 15:00, 06.09.2018

Пловдив почете 133-годишнината от Съединението на България с тържествен молебен в катедралния храм „Света Богородица” в Пловдив, отслужен от пловдивския митрополит Николай. Присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов,кметът Иван Тотев и областният управител Здравко Димитров, общински съветници, районни кметове и граждани.

В едно от последните си слова по повод Деня на Съединението митрополит Николай заяви, че българите са разединени и обвини за това политиците. Според него, състоянието, в което е изпаднало българското общество, се характеризира с омраза, страх и егоизъм. Дядо Николай определи това като заболяване, защото политическият елит не изповядва ценностите на вярата и любовта.

После пловдивчани положиха цветя на паметниците на Захари Стоянов и майор Райчо Николов. 

Довечера президентът Румен Радев ще посети Пловдив, където ще участва в честванията по повод 133-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщиха от прессекретариата на президента. В 20.30 часа държавният глава ще участва в тържествената церемония на площад „Съединение“. В 21.00 часа президентът ще произнесе слово.