Пловдив почете Левски, десетокласничка с пламенно слово за Апостола

  • от Соня Желязкова
  • 12:00, 19.02.2021

Граждани и общественици се поклониха днес пред Апостола на свободата Васил Левски. Десетки души се събраха пред паметника на Дякона на централната алея на Бунарджика, за да почетат 148 години от обесването на великия българин.

Водещ на възпоменателното честване бе Златко Павлов.

Десетокласничката Ева-Йоана Стаматова произнесе слово пред паметника. Тя бе изключително развълнувана и сподели, че за нея това е голяма чест.

За първи път ми се случва и  все още съм много развълнувана. За мен е чест,  но и голямо напрежение да бъда пред толкова много хора“, разказа пред TrafficNews Ева-Йоана.

Момичето е ученичка в математическа гимназия "Акад. Кирил Попов". Тя е отличена като участник в Националния проект "Народните будители и АЗ" и в ежегодния Литературен конкурс на Общински комитет Васил Левски "Апостолът на Свободата".

Днес е ден, в който да изоставим бързото ежедневие и брътвежите, и да се замислим. Нямаше да знаем кои сме ние, защото никога нямаше да разберем значението на думата свобода. Днес е ден на скръб, но и ден на промяна“, бе част от речта на ученичката.

В церемонията взеха участие  формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци,  членове на Общински комитет „Васил Левски” и Комитет „Родолюбие”.

На церемонията присъстваха и кметът на Пловдив Здравко Димитров, народни представители, Председателят на Общински съвет-Пловдив, Областният управител, заместник-кметове и представители на общинската администрация.