Пловдив почете „българския Бисмарк” Стефан Стамболов

  • от PlovdivTime
  • 11:53, 31.01.2021

Пловдив отбеляза 167-годишнината от рождението на Стефан Стамболов с поклонение пред паметника му на едноименния площад пред Общината. Слово произнесе преподавателят по история в Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий” Мария Пашкулева. 

„Много е трудно да се напише кратко слово за многопластовата личност на Стефан Стамболов. Възвеличаван или обругаван, признат или отричан, Стефан Стамболов е единствената политическа фигура от новата ни история, в която истинските постижения преобладават над илюзията, романтиката и надеждата. Нему бе съдено да бъде „българският Бисмарк”, и да изведе малкото и невзрачно княжество – обект на враждебна и снизходителна ирония – на авансцената на европейската политика и да измъкне България не само от задния двор на Балканите, но и на Европа. Стефан Стамболов е един от най-големите сред плеядата  строители на съвременна България”, отбеляза тя. 

„И ако има някаква трагична предопределеност в българската история към зависимостта от чужди сили, тъкмо Стефан Стамболов е политикът, който успява да я ограничи. Той не се колебае да се противопостави дори на Освободителката в името на държавния суверенитет. В сложното  развитие на нова България прогресът и демокрацията не се създават с мечтателна поетика. Модернизацията ( стопанска, институционна, политическа) и националната консолидация стават, поне в началния етап, и с насилствени методи. Стамболов поема цялата историческа отговорност за тях. Дали поради интуиция, или поради правилно разбран исторически опит той поема кръста да не бъде обичан, но да създаде нещо, което ще бъде оценено в бъдеще. В годините на неговото управление се започва мащабна модернизация на България – преустройва се армията; строят се фабрики, жп линии, шосета, пристанищата в Бургас и Варна; строят се болници, училища, банки; прокарват се телефонни линии; полагат се основите на Пловдивския панаир. Столичният кмет Димитър Петков се заема с европейския облик на София. Създадени са Висшето училище, Народния музей и е поставено началото на Народния театър”, каза още Мария Пашкулева. 

На церемонията присъстваха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, депутати и представители на местната власт, военен духов оркестър, представителен взвод, както и членове на комитет „Родолюбие”.