Пловдив отбелязва Европейските дни на наследството

  • от PlovdivTime
  • 12:19, 18.08.2020

Пловдив ще се включи с поредица от събития в Европейските дни на наследството. Инициативата е съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия, а тазгодишното издание е под надслов „Европа, общо наследство”. България ще отбележи Европейските дни на наследството с над 300 събития  в цялата страна през целия месец септември. Сред проявите, организирани от общините, са  фестивали на открито, празници на градовете, концерти, изложби, конкурси, обществени дискусии, образователни и интерактивни игри за деца и различни дурги инициативи за всички възрасти. 

Множество музеи, галерии, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни на месец септември при спазване на противоепидемиологичните мерки във връзка с пандемията от Covid-19. 

Тазгодишното издание на европейската инициатива е посветено на връзката между наследството и образованието. Целта е милионите граждани на континента да се докоснат до културното наследство на всяка страна и да споделят общата загриженост за неговото опазване. 

ЕТО И ПРОГРАМАТА НА ФОРУМА ПОД ТЕПЕТАТА:

3 СЕПТЕМВРИ

Изложба „Музеят – наследство и мисия“ ще представи Етнографският музей в Пловдив. Тя разказва ретроспективно историята, значимите личности и основните моменти от дейността на музея през последните сто години. Още с основаването му през 1917 г., неговата мисия е да издирва, събира, съхранява, документира и популяризира движими културни ценности. Изложбата продължава до 10 октомври. 

11 СЕПТЕМВРИ

 „40 години тракийска изложба“ е събитието, с което се включва в инициативата Археологическият музей под тепетата. Чрез архивни документи, снимки и отзиви от пресата е представено пътуването (вече 40 години) на една изложба с тракийските съкровища, прославяща България по света. Изложбата отразява емоцията и значението на 40 годишната й история. Изложбата продължава до 30 септември.

15 СЕПТЕМВРИ

13-17 ч.,  Постоянна експозиция „Златю Бояджиев”
Общински институт "Старинен Пловдив" организира "Отново заедно - училище в музея": творилница за деца "Оцвети Старинен Пловдив - мозайки" и разглеждане на мозайките в Малката базилика. Инициативата е съвместен проект с Национален институт за недвижимо културно наследство и цели да покаже богатството на националното ни културно наследство и да даде знания за мозайките и символиките в тях. Творилниците целят да вдъхновят подрастващите да изградят уникална арт инсталация. (Участниците ще са организирани в групи до 5 деца на ротационен принцип и при спазване на действащите към датата противоепидемични мерки)

19 СЕПТЕМВРИ

10.30-12.30 ч., двор на Малката базилика
Общински институт "Старинен Пловдив" организира "Отново заедно - училище в музея": ритуални приказки по Стоимен Стоилов - занимателно ателие за деца. Ателието за деца има за цел да стимулира въображението на подрастващите чрез провокацията - търсене на митични герои и приказни елементи в творчеството на Стоимен Стоилов. Допълнителен акцент в образователната инициатива е фактът, че тя се реализира в сградата, съхраняваща творбите на Златю Бояджиев. (Участниците ще са организирани в групи до 5 деца на ротационен принцип и при спазване на действащите към датата противоепидемични мерки)

 11-15 ч., Двор на къща „Клианти”
Общински институт "Старинен Пловдив" организира "Отново заедно - училище в музея": творилница за деца "Оцвети Старинен Пловдив – порти и врати" (при промяна в епидемиологичната обстановка ще се реализира опознавателен тур из обектите на Стария град, в който подрастващите ще видят отново отблизо портите и вратите - обект на творилницата). Инициативата е съвместен проект с Национален институт за недвижимо културно наследство и цели да покаже богатството на националното ни културно наследство и да даде знания за външните порти и интериорни врати във възрожденските къщи на Стария град. Творилниците целят да вдъхновят подрастващите да изградят уникална арт инсталация. (Участниците ще са организирани в групи до 5 деца на ротационен принцип и при спазване на действащите към датата противоепидемични мерки)

20 СЕПТЕМВРИ

10.30-18 ч., Двор на Малката базилика
Общински институт "Старинен Пловдив" организира "Отново заедно - училище в музея": творилница за деца „Изработване на мозайки с материали за рецикилиране”. Във фокуса на работилницата ще бъдат мозайките от Малката базилика, които във вид на фрагменти децата ще пресъздават чрез материали за рециклиране. Търсената цел е както запознаване с културното и историческо наследство, така и засягане на темата за отпадъците и околната среда. (Участниците ще са организирани в групи до 5 деца на ротационен принцип и при спазване на действащите към датата противоепидемични мерки)