Пловдив отбелязва 170-годишнината от рождението на Иван Вазов

  • от PlovdivTime
  • 12:35, 08.06.2020

Пловдив ще почете 170-годишнината от рождението на Иван Вазов с интересна изложба в Народната библиотека, която носи неговото име. Тя може да бъде видяна от 9 до 30 юни във фоайе Изкуствотека. 

Както е известно, през на 9 юли 2020 г. се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов. Времето от 1880 до 1886 г. Патриархът на българската литература прекарва в Пловдив. Това е  един от най-активните и силни негови периоди – депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е  на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука“, заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас“, издават първото чисто литературно списание „Зора“ и книгата „Българска христоматия“, чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори. 

В Пловдив Вазов пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“, „Чичовци“, стихотворенията „Българският език“, „Новото гробище на Сливница“, разказът „Иде ли?“ и много други. Неслучайно Народната библиотека в Пловдив носи неговото име. 

По повод 170-годишнината и независимо от необичайните обстоятелства, НБ “Иван Вазов“  набеляза редица инициативи, посветени на своя патрон.

Началото се поставя с експонирането на изложба, посветена на най-четената българска книга – романа „Под игото“. Тя е създадена през 2019 г. по повод 125-годишнината от написването му и е любезно предоставена на библиотеката от къща музей „Иван Вазов“ в Сопот. Изложбата съдържа 15 табла и проследява творческата история на романа, показва различни издания, представя прототипите на героите. Цитирани са книги и статии на литературни критици и познавачи на творчеството на Иван Вазов. Подредбата на таблата е тематична и има своя логика. 

Изложбата ще може да бъде видяна от 9 до 30 юни 2020 г. във фоайе Изкуствотека на втория етаж на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.