Пловдив е столица на младото вино от днес

  • от Мария Луцова
  • 15:39, 25.11.2022

„Ой, грозде, грозде, хубаво грозде! Ой, вино, вино, червено вино! Кой ще те пие? Ние, ние!” С този възглас на артистите от фолклорен ансамбъл „Тракия” започна празникът за откриването на 14-ото Дефиле на младото вино в Пловдив.

Цветната картина от костюмите на изпълнителите и тези на бог Дионис и неговата кохорта набързо събраха множество зрители около сцената на пл. „Стефан Стамболов” още преди да започне музикалната програма.

Заредиха се хора, които с желание се снимаха с божеството на виното и веселието. Голяма част от тях бяха чужденци, които се присъединиха към шествието и тръгнаха след Дионис и организатора на събитието Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм.

Процесията премина през Главната, а на стълбите на Каменица и до Римския стадион ансамбъл „Тракия” отново изнасяше кратка програма. За хорото се захващаха и случайни минувачи.

Официалната част бе на стълбите пред храма „Св. Богородица” в подножието на Стария град.

„Откриваме 14-ото издание на Дефилето. Събитие, която не сме спирали да организираме, независимо от трудните години. Проведе се дори и в пандемията. Тази година отново имаме повече участници – 68, а локациите са 17. Надяваме се, че ще се получи добър фестивал. И тази година ще спазим традицията да отделим част от приходите за стипендии на отличници”, каза Любозар Фратев.

След него говори зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя пожела успех на събитието и подчерта, че у нас се налагат трайни тенденции за развитието на винения туризъм. В България има 80 изби, 22 от тях имат и хотелска част за настаняване.

„Подели сме инициативата винопроизводството у нас да бъде обявено за нематериално културно наследство. Така чрез една наредба ще можем да маркираме винените маршрути със специални табели, които да насочват туристите, както се случва с недвижимите културни ценности”, обяви Георгиева.

Зам.-министърът на земеделието Крум Недялков пък пожела на гостите да се наслаждават на качественото българско вино. От името на пловдивчани своето пожелание за успешен фестивал отправи председателят на Общинския съвет Александър Държиков. Сред официалните гости бе и областният управител Ангел Стоев и ректорът на УХТ Пламен Моллов.

На финала на церемонията бог Дионис и зам.-министър Ирена Георгиева отсипаха  вино от първата бъчва заедно с всички присъстващи в откриването.

После множеството се отправи към локациите в Стария град, където се дегустира вино - галерия „Джуркови“, Ресторант „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб“, Резиденция „Тракат“, Къща „Бирдас“, Музейна аптека „Хипократ“, ГХГ - Експозиция „Георги Божилов – Слона“, Експозиция „Златю Бояджиев“, Регионален етнографски музей, Балабанова къща, ГХГ - Експозиция Енчо Пиронков, Къща „Георгиади“, Къща „Никола Недкович“, Къщата „Иван Черноземски”, Къща на „Георги Данчов - Зографина“, Ресторант „Алафрангите“ иРезиденция „Тракийски стан“.

Фестивалът продължава през уикенда.