Пловдив домакин на четвъртото издание на културния семинар „Непознатите“

  • от PlovdivTime
  • 09:47, 18.02.2022

Четвъртото издание на културен семинар „Непознатите“ ще се проведе на 1 и 2 октомври 2022 г. в Пловдив. Началото е в 9.00 часа. Фокусът в четвъртото издание на конференцията е насочен към общностите на дунавските власи, татарите и гагаузите. Във втория ден на форума се дава възможност за представяне на резултати от изследвания по една обща проблематика – Наследството: Общностно знание и устойчивост.

Основна цел на семинара е да представя културното многообразие в България и да работи за неговото проучване, опознаване и опазване. Реалният опит и мултисетивното съ-преживяване при досега с културните практики и наследството на различни (етно-конфесионални/ лингвистични/ регионални) общности и групи в България спомагат за тяхното разбиране, а научното им отразяване и осмисляне допринасят за съхранението, остойностяването и предаването им на следващите поколения.

Официални партньори на форума са АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев"- Пловдив, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, Катедра Етнология към Философско-историческия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Регионален етнографски музей – Пловдив.

Заявки за участие със заглавие и резюме се подават до 10 април 2022 на мейл: [email protected].

Работни езици на конференцията са български и английски. Одобрените участници ще бъдат уведомени до 30 април 2022 г. Участието във форума е обвързано със заплащане на такса в размер на 40 лв.

За контакти: доц. д-р Зоя Микова [email protected] и гл. ас. д-р Бехрин Шопова [email protected]