Пловдив дава още пари за разкопки след сензационното разкритие на Малтепе

  • от PlovdivTime
  • 12:38, 12.09.2018

от Благовест Андонов

Още 60 000 лева от бюджета на Община Пловдив ще отидат по сметките на Археологическия музей за разкопките и проучванията край „Малтепе”.  Отпускането на средствата ще бъде гласувано тази седмица на сесията на Общинския съвет.  Това се случва близо месец след посещението на Бойко Борисов на монументалната гробница край Маноле.

Припомняме, че целта е до есента на 2019-а година цялата гробница да бъде разкрита. Мащабните разкопки на най-големия археологически обект на Балканския полуостров започнаха преди 2 години, а последните открития на експертите дават надежда, че това ще бъде сензационно научно откритие от световен мащаб.

Гробницата е висока 24 метра може в нея да е положен римски император. За откриването на цялата конструкция се изисква извозването на 89 хиляди кубика пръст от могилата. След като на място се запозна с работата на екипите, премиерът Бойко Борисов пое ангажимента държавата да подпомогне археологическото проучване.

Според ръководителя на разкопките Костадин Кисьов все още се издирват гробници на двама римски императори, от този период, и не е изключено тук да е положен един от тях. Другата възможност е тя да е на един от последните тракийски владетели на одрисите. Очаква се това да се потвърди при изкопните дейности, които предстоят.