Пловдив чества 175 години от рождението на поета революционер Христо Ботев

  • от PlovdivTime
  • 10:55, 03.01.2023

На 6 януари 2023г., петък, от 13.15 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина в Пловдив, ще бъде чествана 175-ата годишнина от рождението на поета революционер.  В ритуала, организиран от Община Пловдив, ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон - Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие".

Ще бъдат положени венци и цветя на паметника. Слово за делото и живота на великия българин ще произнесе Десислава Шишманова – ръководител на РТВЦ на БНТ в Пловдив. Водещ ще бъде актьорът от Драматичен театър Пловдив - Симеон Алексиев.

Очаква се да присъстват Народни представители, Кметът на Община Пловдив, Областният управител на област Пловдив, представители от Областната администрация, Председателят на Общински съвет – Пловдив, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, Общественият посредник на Община Пловдив, Командването на Пловдивския гарнизон, политически и обществени организации, медии и граждани.

Преди това на 6 януари от 12:00 часа ще се извърши освещаване на бойните знамена пред катедрален храм "Успение Богородично". На 6 януари честваме Богоявление или Йордановден. Според православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Затова и ритуалите са свързани именно с освещаването на водата и кръста. Денят 6 януари започва с празнична Богоявленска литургия. Освещава се водата в храма, а след това и водоемите във всеки край на страната. Това се случва след като свещениците хвърлят кръста в ледените води. Народното поверие гласи, че който хване и извади кръста от водата ще бъде здрав през цялата година. Затова е станало традиция на този ден мъжете да без страх да се гмуркат в ледените води.

В Пловдив ще има литийно шествие и Велик Богоявленски водосвет пред Водната палата на река Марица. Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

Kоментари

коментар
Теди Русенова
09:06, 24.03.2023
Отговор

Ако Ботев беше жив щеше да се отврати. Неговата поезия се отнася и за тази ….. “И на обществен тоя мъчител И поп, и черква с вяра слугуват; нему се кланя дивак учител, и с вестникарин зайдно мъдруват, че страх от …… било начало на сака мъдрост…Туй е казало стадо от вълци във овчи кожи, …….. Свещена глупост!…..,,” Христо Ботев Дамата да си помисли за кой се отнася?