Плъстите като послание от древността показва Етнографският музей в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:58, 21.06.2024

Етнографският музей представя националната изложба „Българските плъсти – послание от древността“ на 24 юни от 18 ч. Експозицията представя плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции - Национален исторически музей – София, Национален етнографски музей – БАН (ИЕФЕМ - БАН), Дирекция на музеите – Копривщица, Регионален исторически музей – Видин, Регионален етнографски музей - Пловдив и Национален музей „Рилски манастир“ и има за цел да покаже богатството и разнообразието на традиционните плъстени изделия, както и тяхното значение в българската култура и история.

Архаичната техника на плъстенето съхранява вековни практики, чието начало тръгва от номадския бит и култура. Закодираните знаци, символи и надписи върху плъстените килими пазят и предават от поколение на поколение магията на това нематериално културно наследство. В изложбата ще видите плъсти, които показват красотата и богатството на тези изделия в тяхното многообразие от багри, орнаменти и композиции.

Националната изложба цели да представи на широката публика този древен занаят, оцелял във времето и съхранен до днес, да го популяризира у нас и в чужбина, и да спомогне за възраждането на стародавната традиция.

Изложбата може да бъде разгледана до 15 октомври 2024 г.