Питат пловдивчани как искат да изглежда Античния форум - изток и юг

  • от PlovdivTime
  • 16:22, 17.12.2020
Община Пловдив ще организира публично обсъждане, по време на което пловдивчани и творческите гилдии в града ще могат да се запознаят с идейния проект за визията на форума на Филипопол - изток и юг. Той още е на работен етап и очаква идеи и препоръки от страна на жителите на града. Това се разбраха зам.-кметът по култура и туризъм Пламен Панов кметът на район „Централен“ Георги Стаменов с проектантите от фирма „В и Р Инженеринг“ ООД. По-рано днес се състоя работна среща със софийската фирма, избрана да изработи комплексния проект и да осъществяви авторски надзор за обекта Античен форум на Филипопол – изток и юг.
 
Стойността на процедурата е 58 800,00 с ДДС. Площта на археологията в обекта е 8017 квадратни метра.
Целта на тази първа среща бе проектантите да чуят и да се запознаят с визията и идеите на община Пловдив за проекта. Целта ще е не само да се експонира и консервира археологията, но да има улеснен достъп до нея, така че да се превърне в притегателно място за пловдивчани.
 
Предвижда се изграждане на асансьор за инвалиди, използването на наличните стълби и рампи, насочването на трафика от подлеза, достъпът откъм бул. „Цар Борис III Обединител“ и откъм ул. „Гладстон“, както и заменяне на сега съществуващите парапети в синхрон с новата визия на цялото площадно пространство.
 
Една от задачите на проекта е да се организира функционалната свързаност между горното и долното ниво, тъй като разликата в тях е голяма. В цялото пространство се предвижда да има обособени зони, места за сядане и за наблюдение, дневно и нощно осветление, но така че всичко да бъде концептуално свързано с другата част на форума, както и с готовата част на площад Централен. В същото време акцентът трябва да бъде археологията, без съществена строителна намеса, с използване на прости и ненатрапчиви материали и други, коментират от градската администрация след срещата. 
 
Предстоят срещи и с главния архитект Димитър Ахрянов и с ръководството на „Български пощи“ АД.