Перлата „Клианти“ ще удиви света

  • от PlovdivTime
  • 11:31, 05.11.2016

 

от Руслан Йорданов

 

Сградите се строят от основите нагоре, а реставрацията им започва в обратен ред – от покрива надолу. Художник-реставраторът Елена Кривошиева попада за пръв път в обезобразената къща „Клианти“ през 1984 г.

„Къщата беше в ужасно състояние, но видимите неща подсказваха, че стенописите и украсите са много хубави. Стаята беше преградена наполовина. Върху рисунките по стените беше намазан лак, отгоре заковани летви и върху тях бе положена мазилка. Липсваше част от тавана, а някои от летвите бяха заковани обратно. Свалихме ги дъска по дъска, почистихме ги и ги ретуширахме“, обяснява Кривошиева.  Бригада дърводелци начело с Марин Стоянов се погрижила за апликираните тавани.

След повече от три десетилетия възрожденски дом реставрацията на уникалната възрожденска къща е пред завършване – започна обзавеждането и кметът на Пловдив Иван Тотев даде дума до края на годината „Клианти“ да отвори врати за посетители.

Сградата претърпя дълга и сложна реконструкция, а след това и реставрация. Укрепени и достроени бяха цели етажи, стълбища и стаи. Първоначално „Клиенти“ бе стегната с пари по Японската програма през 2007 г., а реставрацията и ремонтът  бяха  финансирани от „Красива България“ и община Пловдив. Последният етап на възстановителните работи започна преди три години.

Къща „Клианти“ е строена в средата на XVIII век. Стенописите и сложно орнаментираните и декорирани дъсчени тавани са измайсторени през 1817 г. от два неизвестни творци – зограф и дърворезбар.

Под една от неугледните стени откриват разкошен стенопис от Истанбул, до него - силно повредена рисунка от Виена.  „Изписани са огромна лекота и изящество – пример за виртуозно изкуство. Ето – всяко дръвче е нарисувано с най-дребните подробности“, възкликва Елена Кривошиева, която работи в Общинския институт „Старинен Пловдив“ вече 44 години. Лентите, от които са сглобени таваните, са дялани и рисувани една по една – без шаблон.

Специалистите са категорични, че „Клианти“ е най-старата и богата на украси къща в Стария Пловдив. В стаята на долния етаж стенописецът е ползвал шаблони за своите рисунки. Твърде много се е променил занаятът за два века - реставраторският екип днес чертае шаблоните на компютър.

„Реставрирането е много дълга работа. Всичко става пипкаво, бавно и мъчително. Работи се сантиметър по сантиметър, точка по точка, внимателно се допълват липсващите елементи. Виждате този  леко червеникав оттенък на алафрангата (изрисуваната ниша в стената )-  трябва да го направиш същия.

Оригиналът не бива да се пипа – работи се извън него. Понякога възстановяването на една сцена отнема един месец, а на една стая – четири“, отбелязва Елена Кривошиева. Тавани вече са изписани, един дори е украсен със златен варак и стъклени орнаменти.

Трудът на реставратора често остава незабележим и възхитените посетители не си дават сметка колко усилия са вложени за спасяването и вдъхването на нов живот на чудесата на Стария град. “Plovdiv Time” публикува снимки на възрожденската къща отпреди година, когато възстановителните работи на Елена Кривошиева и дърводелците са в разгара си. Скоро  ще ви запознаем и с блестящия резултат от тяхната работа в „Клианти“, чието официално откриване предстои. 

 

Къща „Клианти“ се намира срещу друга забележителна сграда - Ламартин


Вероятно така е изглеждала сградата първоначално през XVIII век

 

 Елена Кривошиева смята, че художниците украсили сградата през 1817 г, са виртуози


Старият художник е рисувал отделно всяка дъсчица от тавана без да ползва шаблон

Така изглеждаше пейзажът от Истанбул преди реставрацията


След три десетилетия работа скоро къща „Клианти“ ще удиви света


Много от стенописите са посветени на розите


Детайлите се реставрират в ателие и след това се връщат на мястото им


Елена Кривошиева възстановява блясъка на къщата сантиметър по сантиметър


Звездата също е любим сюжет на старите майстори 


Стенопис в процес на реставрация


Великолепният шадраван на втория етаж