Перфектният ден на хипстъра в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 20:11, 13.10.2018

Всяка епоха си има характерна субкултура, някои даже и няколко. С носталгия си спомняме времето, когато като минеш по главната, можеше да видиш групички брейкъри, рейвъри, рапъри, метъли, скейтъри и всякакви други. Младежите се определяха най-често по музиката, която слушат, а това беше видимо от начина, по който са облечени. Сега нещата са различни. Хората някак по си приличат и по-трудно се открояват типажи. Днешното популярно движение е хипстърското, но тук вече не говорим за музика, а за отношението към света.  

Хипстърът е градското чадо от средната класа. Той не одобрява материализма на съвременото общество и държи на възгледите си. Те пък са базирани на различни философии, така че често ще ви цитира дълбокомислени реплики на известни имена, които едва ли сте чували. Всъщност, това е прекрасно, защото човекът чете и мисли - дейности, които вече не са така популярни сред младежта.  

Хипстърът е непринудено спретнат - с пуловерче или карирана риза, с шапка, шал или очила с дебели рамки, по-често кара колело вместо автомобил и въздига добре оформената брада в култ. Като цяло, това е човек, на който му е удобно в собствената му кожа. Сред момичетата няма да видите къси поли и десетсантиметрови токчета, нито пък обилно количество пайети - за тях удобството е преди всичко.  

 

 

Той никога не бърза за никъде. Обикновено се наспива до късно, защото се занимава със „свои работи“ и няма досаден шеф на главата. Дори не би си помислил да работи в офис от 9 до 5! Затова денят му започва с лекота. Отива да закуси паланчинка с домашно сладко във „Веселите палачинки“ в Капана, където е почти сигурно, че ще свари някого за компания и чаша кафе. Все пак, арт кварталът на Пловдив е постоянното му обиталище! Нахвърля си няколко неща, които трябва да свърши през деня, а може и през нощта, зависи как ще се развият нещата. Отива към работилницата, ателието си или подходящото кафене, където да разтвори лаптопа и да се отдаде на...творчество.

Хипстърът е социален тип. Ако няма свое „гнездо“, ще наеме бюро в някое споделено работно пространство. Там с удоволствие ще се лиши от обедна почивка, защото по обяд още не се е уморил. Ще си поръча суши и учтиво ще покани колегите да го споделят. Ако пък е останал в Капана, ще се отбие до Мармалад или Ливанския ресторант. В случай, че планира среща ще стигне чак до Одеон или Хемингуей, където ще обсъди подробностите по работата със своите клиенти. Или, с лаптоп през рамо, ще се метне на колелото и ще отиде да им презентира своите идеи.  

Хипстърът обича изкуството, затова следобеда ще го намерите в арт квартала на Пловдив, Капана. В десетките заведения там ще излага свои снимки и картини, ще чете своите стихотворения и разкази, ще обсъжда със съмишленици следващия си проект или просто ще релаксира в добра компания. Като поогладнее, ще хапне нещо вкусно в Паваж или ще отскочи до Супа бара за една топла, здравословна супа. 

Вечерта ще отиде на новата изложба в малката галерия зад ъгъла, ще види пърформанса на гостуващите артисти в някое от градските пространства из Капана и ще завърши с питие във Фарго, Баскиа, Сандъкъ или чаша вино някъде другаде, отпускайки се на фона на инди рок музика. Не много висока, за да може все пак да разговаря спокойно с близки или случайни приятели. Ако в Контрабас или Би Боп има изпълнения на живо, сигурно ще мине и оттам да ги чуе. Колкото и да е дълга нощта, той не е уморен. Все пак е свел стреса до минимум, защото животът е твърде кратък за притеснения!