Памет: Знамената на Голямоконарската и Марашката чети гордо се веят в Историческия музей

  • от PlovdivTime
  • 10:32, 06.09.2020

Историческият музей ще работи с експозициите „Българско възраждане” и „Съединение на България от 1885 г.”, а входът ще бъде свободен на 6 септември. Поводът е 135-годишнината от Съединението на България и Празника на Пловдив. Експозиция „Българско възраждане” в Стария град ще приема посетители между 9 и 17.30 ч.

Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” ще приема посетители между 9 и 15.30 часа, а гостите на музея ще могат да видят новите акценти в обновената постоянна експозиция – знамената на Голямоконарската чета и на Марашката чета, с които е обявено Съединението, специална витрина, посветена на княз Александър I Български, витрина с оригинални облекла и оръжия на майор Райчо Николов, оригинални вещи и документи на д-р Георги Странски - председател на временното правителство на Източна Румелия и част от колекцията от художествени произведения със символиката на Съединението.

Посещенията в експозициите на Регионален исторически музей – Пловдив ще се осъществяват при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, наложени от Министерство на здравеопазването и Областен кризисен щаб – Пловдив.