Памет за кап. Бураго, Пловдив празнува Освобождението си

  • от PlovdivTime
  • 09:05, 16.01.2021

През 1878 г. капитан Александър Бураго с отряд руски драгуни освобождава Пловдив от Османската империя

Александър Петрович Бураго е руски офицер, капитан. Той е обявен за почетен гражданин на Пловдив.

Александър Бураго е роден на 4 март 1846 г. в Харков в семейство на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършва Павловския кадетския корпус в Санкт Петербург.

Участва в Руско-турската война (1877-1878). Служи в лейбгвардейския Драгунски полк от състава на Западния отряд с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Командир на 2-ри ескадрон с военно звание капитан. Участва в битката при Пловдив в колоната с командир генерал-лейтенант Николай Криденер.

Получава разузнавателна задача да разкрие началото на организираното от Сюлейман паша оттегляне от Пловдив. Командвайки 63 драгуни, успява да се промъкне в Пловдив. Малък разезд научава от тукашните българи в квартал Кършияка, че в града има повече от 1000 низами и черкезка конница.

Сержант Пономарьов успява да залови в района на ЖП гара пленник и с действието си предизвиква уплаха, прераснала в паника и изоставяне на позициите. Капитан Александър Бураго незабавно атакува и увлича руските сили.

Превземат квартал Мараша, хълма Бунарджика и пощата. Изпраща донесение по пленения телеграф през нощта на 16 януари 1878 г. до генерал-лейтенант Йосиф Гурко за заемането на Пловдив.

Капитан Александър Бураго има изграден паметник на Освобождението на Пловдив

Награден е с Орден „Свети Георги“ IV ст. и е повишен във военно звание полковник.

В памет на битката при Пловдив е изграден Паметник на Освобождението на града на 9-ия километър по пътя за Пазарджик, обновен през 2009 г.

Издигнат е паметник на капитан Александър Бураго в градската градина до Природонаучния музей. Неговото име носи улица и квартал в ж.к. „Тракия“ в Пловдив. Провъзгласен е за почетен гражданин на Пловдив (посмъртно) от 9 ноември 2006 г. „за изключителни заслуги в развитието на град Пловдив“.

Kоментари

коментар
Митьо
17:59, 17.01.2021
Отговор

Моля, да си уточните и промените датата на раждането на героя! Под снимката му пише 1853-1883. Вие го родихте през 1846. Сигурен съм, че вие грешите!