Палена и разрушавана - църквата в Смилец се нуждае от ремонт

  • от PlovdivTime
  • 10:54, 04.03.2023

Една българска църква в пазарджишко село, преживяла превратностите на времето и историята, палена, разрушавана до основи... но пак възкръснала, се нуждае от помощ. Църквата „Свети Иван Рилски” в село Смилец, която отвори вратите си за вярващите отново преди 127 години, се руши. 

Ако чуете историята ѝ, сигурни сме, че няма да останете равнодушни към този храм на българщината, оцелял като по чудо през вековете.

Когато селото било в местността Юрта, там имало параклис. Той се намирал на Манастирската ливада в Божино дере. Враждата между нашите селяни и турските станала причина да изчезне първо турската махала, а след това и селото. Не бил пощаден и параклисът - изгорен и разрушен до основи. От него останали само каменни плочи, използвани вместо керемиди. Останали без дом, селяните се пръснали в различни посоки. Една част се укривали в гората около извиращия от скали извор и положили основите на днешното село. Наред с построените сламени къщурки с плетени стени, била построена и малка църква на мястото на днешната. Една част от децата на селото получавали  своята елементарна грамотност на четмо и писмо в килийното училище.

По време на Априлското въстание през 1876 г. селото преживява втората си трагедия. Пълчищата на Хафъз паша, тръгнали да потушават въстанието, минали през селото. Той наредил да бъде изгорено до основи. Не била пощадена и малката църква със стаичката на килийното училище. Сред пепелищата се появили сламени колиби, в които семействата посрещали зимата на 1877 г. и 1878 г. Не била забравена и църквата. На нейно място бил поставен дървен кръст. Сламените колиби се подменяли с малки къщи, с плетени от пръти стена и сламени покриви. Появили се първите кирпичени къщи с керемидени покриви. Строителството на църквата започнало през 1892 г. и продължило четири години - до 1896 г. Освещаването на църквата било голямо събитие за селото.

„То станало на 22 септември 1896 г. в година високосна, ден неделя. По църковния календар в него ден е зачетен Св. Йоан Кръстител”.                                 

Натанаил, Митрополит Пловдивски и Охридски, осветил църквата и с тържествена литургия ѝ дал името „Св. Иван Рилски”. Единствен паметник от това време е надписът върху каменната плоча, която се чете:

„Храм „Св. Иван Рилски” Осветен на 22 септември 1896 г. „Оздравие и спасение рабов божих”.

Новата църква няма камбана. Тропането на дървеното клепало известявало началото и края на църковната служба. В продължение на две години. Камбаната за църквата била докарана с биволска кола от Брацигово през 1898 г. Монтирането на камбаната станало от брациговски майстор върху дървена поставка от габрови дървета, отрязани  от Чобановите дъбици. 

Вътрешната уредба била на самоковски иконописци. Стенописите и оформянето на сводестата част били направени от Мильо Балтов от Стрелча. Сводовият таван бил боядисан в синьо и осеян с много звезди. Била оборудвана с полилей, бронзови свещници, икони и седалки. 

Сега църквата „Свети Иван Рилски” в село Смилец отново е пред изпитание. Подпокривното пространство се руши, прозорците, седалките и стените са компрометирани.

Необходимите средства за ремонт на храма са 53 002.80 лева, от които събраните до момента са 21 000 лв. Те стигат само за подпокривно пространство - демонтиране и изработване на ново.

12 002.80 лв. ще са необходими  за стени, прозорци и седалки. За камбанарията ще отидат 20 000 лв. - да се укрепи, тъй като се отделя от сградата на храма, нови стълби, стойката на камбаната и боядисване.

Източник: "Миналото на село Смилец Пазарджишко" от Марин Деянов.

Българи, ще оставим ли една българска църква да рухне пред очите ни? Да помогнем на хората от село Смилец да възстановят своя храм!

БАНКОВА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ

ПЕТКАНА МАРИНОВА ЩЕРНИЙСКА – касиер

ЦКБ АД Клон Пловдив

IBAN: BG25 CECB 9790 2007 5031 00

BIC: CECBBGSF

Основание: Дарение за цървка, с. Смилец