Отварят за туристи изумителната централна трибуна на Римския стадион под бившия Нармаг

  • от Мария Луцова
  • 15:45, 22.07.2020

Уникалният археологически обект под магазина на H&M на Главната ще бъде достъпен за туристи и граждани на Пловдив. Това стана ясно след разговори на градоначалника Здравко Димитров, заместника му Пламен Панов и районния кмет на "Централен" Георги Стаменов със собствениците от СС Пропърти.

Още в началото на годината ресорният кмет по култура, археология и туризъм обяви намерението си да превърне обекта, който е част от централната трибуна на Римския стадион в туристическа атракция, но и в място за провеждане на събития.

Сега намеренията вече са задвижени. Предстои общината да изготви официално предложение до собствениците, които са инвестирали в реставрацията и консервацията на археологическия обект 2.5 млн. лв.

Идеята на заместник-кмета Панов е обектът да бъде включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му да се поеме от ОИ „Старинен Пловдив“.

Някогашният Нармаг е наследник на Търговския дом на Ково и Сиди. Обединява две здания, строени през 1926 г. и 1930 г. по проект на арх. Христо Пеев. Оформени са в единен комплекс. Сградата е пететажна с мецанин откъм централната улица “Княз Александър I” и триетажна откъм ул. “Отец Паисий”.  Тя е архитектурен паметник културата. 

По време на реставрацията и ремонта на сградата в основите бе открит богат археологически материал - голям брой мраморни седалки, някои от които украсени с релефно изображение на лъвски лапи, 100% от мраморния ортостат в този сегмент на стадиона, базисен ред, носеща конструкция на седалките- тухлена и каменна, стълбище със запазени in situ пет стъпала, резервоар за вода и три улични водопровода, принадлежащи наводоразпределителната система на ранновизантийския Филипопол. Имахме елементи, които трябваше да останат на местата си,имахме елементи, които бяха от стадиона, но разместени в процеса на строителството, имаше липсващи елементи, които бяха изготвени по образец. Експонирахме тухлени зидове, квадрова зидария, керамичния под, резервоара, керамичния водопровод. Запазен е in situ каменен свод в четвъртата, най-южна ос от разкритата част. Този свод от големи , каменни блокове е единствен по рода си и говори за високото ниво на строителните умения на древните римляни. Разкритият под сградата сегмент е от централните сектори на източната част на Стадиона. Има сериозна разлика между източната и западната му части. Западна част “ляга” по склона на Сахат тепе, а източната има самостоятелна конструкция, носеща седалките и оформяща наклона, разкриха тогава собствениците на сградата.

Археолог-проучвател е Мая Мартинова–Кютова.

На трибуните се четат имената на знатните фамилии на древен Филипопол, които са имали свои запазени места. Разкритите акведукти, както и още съхранени артефакти, несъмнено ще са привлекателни за любителите на историята и мястото ще се превърне в една от атракциите в града, коментира Пламен Панов. 

 

Фотографии: СС Пропърти

Kоментари

коментар
Мария Петрова
13:16, 28.07.2020
Отговор

Извинете, а какво става с находките под сградата на ул.Отец Паисий, тях дали ще ги видим някога???

коментар
Мария Петрова
13:14, 28.07.2020
Отговор

С нетърпение чакам.... Много време мина. Но чакането си заслужава.Дано???Благодаря!

коментар
Лина Бехар
14:14, 26.07.2020
Отговор

Прекрасно е, че обекта е съхранен, реставриран и консервиран. Все още има живи наследници на бившите собственици, които биха желали да присъстват на официалното откриване.

коментар
Николай Михалков
14:49, 23.07.2020
Отговор

Браво на Пламен Панов!

коментар
Костадина Парашкевова
09:58, 23.07.2020
Отговор

Много интересна находка, ще трябва да се види на живо. Благодаря Ви за информацията и снимките!