Отварят за туристи Източния сектор на Античния стадион на Филипопол

  • от PlovdivTime
  • 16:50, 24.09.2021

Кметът на Пловдив Здравко Димитров ще пререже символично лентата на най-новата туристическа атракция в Пловдив  - археологическите находки под сградата на магазин H&M на Главната на 27 септември в 11 ч. 

Така от понеделник, Източният сектор на Античния стадион на Филипопол, намиращ се в Търговския център, се отваря за пловдивчани и гости на града. С отварянето на обекта,  туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион – на пл. Римски стадион, археологията под „Екселсиор“ и най-новата под магазин H&M.

Церемонията по откриването ще се състои отвън, вляво от входа на магазин H&M, пред специално брандираната за целта витрина на най-новия туристически обект.

След прерязване на лентата, Кметът на Пловдив Здравко Димитров и пловдивските медии ще имат възможност първи да разгледат новата туристическа атракция, като техен гид ще бъде лично археологът проучвател на обекта Мая Мартинова–Кютова. Обектът е включен в пакета за туристически обиколки, който Община Пловдив предлага, а стопанисването му е възложено на Общински институт „Старинен Пловдив“.

В деня на откриването – 27 септември, обектът ще работи без заплащане на входен билет през целия ден. От следващия ден, посещението ще става с билет на цена 5 лева. 

Припомняме, че в края на февруари бе подписан договор между Община Пловдив и „СС Пропърти“ ООД, с който археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” в сградата на Търговски център Star Gallery ( магазин H&M на Главната улица) се отварят за пловдивчани и гости на града.   В следващите няколко месеца беше извършено освежаване на обекта от ОП „Жилфонд“, закупено бе оборудване и се постави фискално устройство, за да могат да бъдат продавани билети.

Фирмата собственик на сградата е инвестирала 2.5 млн. лв. за реставрацията и консервацията на обекта.