Откриват късноантичната сграда “Ирини“ в Деня за опазване на паметниците на културата

  • от PlovdivTime
  • 10:39, 12.04.2024

Официалното откриване на Късноантична сграда „Ирини“ и отбелязването на третата годишнина на Посетителския център на Епископската базилика на Филипопол ще бъде на 18 април - Международния ден за опазване на паметниците на културата. Събитието ще бъде ознаменувано с няколко събития. От 16 до 17.30 часа ще има среща разговор в Епископската базилика на Филипопол с проектанти, проучватели, археолози, реставратори, архитекти и строители, участвали в мащабния проект за проучване, реставрация и експониране. Те ще споделят как седемгодишната реализация на проекта се превърна от мечта в реалност, обединявайки усилията на фондация „Америка за България“, Министерство на културата и Община Пловдив, близо 50 български фирми от Пловдив и страната, експертни екипи в различни направления и стотици доброволци.

Резултатът е един модерен посетителски център и пространство за събития и образователни дейности, който днес разкрива великолепието на късноантичните мозайки на Филипопол пред посетители от цял свят.

Официалното откриване на Късноантична сграда „Ирини“ – част от сериен обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, вписан в Индикативната листа на Република България в ЮНЕСКО през 2018 г. заедно с Епископската базилика на Филипопол и Малка базилика на Филипопол, ще бъде в 18 ч.

Античната улична мрежа с кръстовище и късноантична сграда „Ирини“ – днес експонирани in situ (на място) в т.н. подлез „Археологически“, са открити от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева при спасителни археологически проучвания през 1983 – 1984 година във връзка с реконструкцията на някогашния бул. „Георги Димитров“ (днес „Цар Борис III Обединител“) и изграждането на колектор и подлезно съоръжение.

След приключване на археологическото проучване на обекта е осъществена мащабна кампания за консервиране на археологическите структури и мозайките, при която представителната част на сграда „Ирини“ е обособена като самостоятелна зала, за да се осигурят необходимите условия за съхранение и експониране на разкритията. Античните улици – cardo (север – юг) и decumanus (изток – запад), са нивелирани, консервирани и служат за основна артерия на подлеза, а помещенията от античните сгради покрай тях са приспособени са използване като магазини.

В периода 2003 – 2004 г. мозайката е реставрирана и експонирана с финансовата подкрепа на Посланическия фонд за опазване на културно наследство на Държавния департамент на САЩ.

Припомняме, че след като изтече концесията за наем на Жорж Трак, общината пое стопанисването на "Ирини". След извършени административни процедури и ремонт, тя ще отвори врати отново.