Отбелязваме 80 години Стефан Данаилов с изложба

  • от PlovdivTime
  • 12:31, 11.11.2022

Книгата „Стефан Данаилов. Игра на живот“ от журналиста Георги Тошев в чест на 80-годишнината от рождението на легендарния български актьор, която се навършва на 9. декември излиза от печат на Никулден. Изданието е част от поредица  събития под надслов „Стефан Данаилов на 80: години любов“.

Подготовката на „Стефан Данаилов. Игра на живот“ е със съдействието на Българска национална филмотека и Държавна агенци „Архиви“.

„Спомените са нещо индивидуално – осъзнах го ясно, докато помагах на Стефан Данаилов да напише автобиографията си „Романът на моя живот“.  Това, което той разказа за детството и любовта, за въодушевлението от успеха и за тъгата по изгубените приятелства, за болката от предателствата и за благодарността от срещите, е много по-различно от онова, което другите разказват за него – и сега, когато вече го няма. Всеки е свободен да споделя спомени, дори ако с тях ще нарани някого. От смъртта на Ламбо минаха няколко години. Би трябвало да мога да говоря за него без емоции, но понякога не успявам. Човек е създаден, за да се вълнува, така ми казваше той. Оказа се прав.

Срещнах го отблизо към края на дните му. Време, в което човек трябва да намери нов смисъл, за да продължи. Да разбере какво все още може да му предложи животът. Стефан се надяваше животът, или някой друг да го хване за ръка и да му посочи пътя. Малко преди да си тръгне, ми завеща архива си. Какво е да разполагаш с доказателствата за един чужд живот?  Бреме? Отговорност? Дълг?

Животът е като игра. Всяка възраст е предизвикателство. Успехът на младини е привилегия за избрани, старостта е самота за всички. Старостта, както казва Ингмар Бергман, е като изкачване на планина. „И колкото по-високо се изкачвате, толкова по-трудно става да вървите, но с всеки перваз пред вас се открива все по-примамлива гледка“, сподели  Георги Тошев. Той разказа, че Стефан Данаилов умеел да дава смисъл на другите.

„Често повтаряше, че животът е като игра на карти: дори и да не държиш козове, важното е да изиграеш правилно твоите”, допълни той и заяви, че книгата е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек, когото имах щастието да познавам.

 „Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра.

 

Kоментари

коментар
Мария Петрова
16:39, 11.11.2022
Отговор

С нетърпение очаквам книгата! Вечна му памет!