Отбелязваме 149-годишнината от трагичната гибел на Васил Левски

  • от PlovdivTime
  • 10:55, 03.02.2022

С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика на 19 февруари от 11 часа в Пловдив ще бъде почетена 149-годишнината от трагичната гибел на Апостола на свободата. Преди това, в църквата „Св. Св. Петър и Павел" ще бъде отслужена панихида.

Слово пред паметника ще произнесе Живка Аджеларова. Тя е родена на 20 февруари 1998 г. Първите години от детството си прекарва в Брацигово. Когато навършва шест години, семейството ѝ се премества в Пловдив. Там тя завършва ОУ „Душо Хаджидеков" и ЕГ „Иван Вазов". Възпитаник е на СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Италианска филология", понастоящем студент в магистърска програма "Преводач-редактор" към същия университет. Тя е лауреат на конкурс, посветен на 70-годишнината от края на Втората световна война, Москва, 2015 г.; стипендиант на Фондация „Комунитас" по проекта „1000 стипендии", област „Литература", 2016 г. и много други. Като студентка публикува в „Литературен вестник" и води колонка във вестник „Априлци" на Община Брацигово. Преводач към отдел „Италианска литература" в библиотеката на читалище „Алеко Константинов" - гр. Пловдив. Една от деветте преводачки на сонети от Данте Алигиери, издадени под заглавието "Стихове" 2021г. и преведени за първи път на български език като част от проекта "Да опознаем Данте" на специалност "Италианска филология" към СУ "Св. Климент Охридски". Живка Аджеларова е член на Сдружение „Писалка и перо" и на Общински комитет „Васил Левски"- Пловдив.

Водещ на възпоменателното честване ще е Петър Тосков – актьор от Драматичен театър Пловдив. В церемонията по традиция участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци,  членове на Общински комитет „Васил Левски" и Комитет „Родолюбие".

На общоградското възпоменание ще присъстват кметът на Община Пловдив, народни представители, областният управител, председателят на Общински съвет-Пловдив, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони,  представители от армията, църквата, образователни и културни институции, политически и обществени организации, граждани и медии.