От днес: Радваме се на красотата на археологическите бижута в Епископската базилика на Филипопол

  • от PlovdivTime
  • 09:30, 18.04.2021

Пловдив ще отбележи Международния ден за опазване на паметниците на културата с откриването на Епископската базилика на Филипопол от 10.30 часа на 18 април.  Заради епидемичната обстановка събитието ще се проведе с присъствието на официалните гости, но ще се излъчва онлайн за всички, които имат желание да станат част от церемонията. Откриването можете да проследите ТУК.

Епископската базилика е била сграда, забележителна по мащаба си, по архитектурното решение и декорацията и се подрежда сред най-представителните раннохристиянски обекти.

Реставрацията и експонацията на мозайките се осъществи за пет години с финансовата подкрепата на фондация „Америка за България” и Община Пловдив.

Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки в периода 1982 – 1986 г.  Общата ѝ дължина е 82,80 м, а ширината - 36 м, което я прави най-голямата базиликална сграда от IV – VI век на територията на България и една от най-големите на Балканите. Базиликата е функционирала от средата на ІV в. до края на VІ в., а през Средновековието върху нейните руини възниква християнски некропол. Впечатляващата ѝ архитектура представлява три кораба – централен и два странични, абсида, нартекс и атриум- В централния кораб се е издигал мраморен презвитериум. Подовете ѝ са покрити с два слоя многоцветни мозайки с площ над 2000 кв.м.

Проучватели на Епископската базилика са екип на Археологическия музей, воден от Жени Танкова, и реставраторите са под ръководството на доц. Елена Кантарева-Дечева.

Множество птици – пауни, папагали, токачки и други, и розети, кръстове и меандри, геометрични фигури, възли  украсяват красивите мозайки, които публиката ще види в новия музей.

Припомняме, че на 20 януари 2018 г. Епископската базилика на Филипопол бе включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Вижте вълнуващия разказ на реставратора Елена Кантарева-Дечева във видеото за тайните на базиликата: