Общинският съвет казва “да“ за връщането на Арката на Димчо Павлов в Цар Симеоновата градина

  • от Мария Луцова
  • 09:30, 18.11.2020

Общинският съвет ще гласува днес предложението на заместник-кмета по култура Пламен Панов за връщането на Арката на скулптора Димчо Павлов в Цар Симеоновата градина. Знаковата творба бе създадена като възпоменателен знак по повод 100-годишината от Първото международно изложение в Пловдив през 1992 г. Тя бе в парка в сърцето на Пловдив до 2015 г. Оказа се, че е съхранявана на площадка на Общинското предприятие „Паркове и градина”. Творбата е част от списъка от произведения на изкуството, утвърдени за експонация в Цар Симеоновата градина още преди години от комисия към Министерството на културата с председател акад. Светлин Русев. След реконструкцията на парка обаче тя бе премахната.

Според проекта, който е внесен за съгласуване и в Националния институт за недвижимо културно наследство, тя трябва да бъде експонирана в пространството между фонтана „Деметра” и Виенския павилион. Процедурата трябва да бъде съгласувана, защото Цар Симеоновата градина е паметник на градинското и парковото изкуство.

Инициативата за връщането на творбата бе подета от Дружеството на пловдивските художници преди повече от две години.  Съпричастните към темата за културното наследство под тепетата също подкрепиха начинанието.

Екипът на зам.-кмета Пламен Панов е провел разговори с арх. Петко Прокопиев, който е разработил проекта за реконструкцията на Цар Симеоновата градина, който е дал своето становище къде да бъде експонирана творбата.

От писмото му става ясно, че произведението на изкуството е премахнато по едноличното нареждане на кмета Иван Тотев.

„Разбира се, този акт предизвика недоволство и напрежение в творческите гилдии на Пловдив. Всички опити за връщането на арката обратно в парка се оказаха неуспешни. С днешна дата гражданството на Пловдив няма информация къде и дали се съхранява изобщо, или е разрушена при демонтажа”, пише арх. Прокопиев в становището си и препоръчва къде да бъде експонирана „Арката”.

Приживе Димчо Павлов беше носител на множество награди, сред които и приз за скулптура от Сардиния.  Негово дело е пластиката, която се връчва за награда "Пловдив".