Градският тур “Литературният Пловдив“ с втора дата през януари

  • от PlovdivTime
  • 09:46, 28.01.2022

Интригуващ литературен тур, който ще покаже емблематични места в Пловдив, свързани с живота и творчеството на известни наши писатели и поети - Иван Вазов, Димчо Дебелянов, Пейо Яворов, Николай Лилиев, Димитър Димов, Петко Р. Славейков, Алеко Константинов, както и за Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Захарий Стоянов, ще стартира за втори път в Пловдив седващата събота -29 януари 2022 г. от 10 до 14 ч. 

Той ще започне от Народната библиотека "Иван Вазов“. Литературното приключение ще премине през няколко интригуващи локации – любимата беседка на Иван Вазов, къщите, в които Димитър Димов е живял и написал романа "Тютюн“, Седмото тепе, на което са изписани имената на видни български автори, творили в Пловдив,  и части от техните произведения.

Разходката продължава с къщата на Йоаким Груев и сградата, в която Иван Вазов редактира в. "Народний глас“ и сп. "Наука“, паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина, дома, в който е живял Патриарха на българската литература, емблематичната Първа мъжка гимназия, в която са преподавали и учили плеяда наши поети и писатели. В близост е и къщата, в която Алеко Константинов е гостувал, преди да тръгне за Пещера, а по пътя е убит. В маршрута е и паметникът на Пейо Яворов пред Арменската църква, експозицията "Възраждане“ на Историческия музей, която представя делото на някои от най-големите ни книжовници и будители, училището, в което П. Р. Славейков е преподавал, както и любимото му кафене. Участниците в тура ще научат и за красивите любови, свързали с Пловдив Яворов, Димчо Дебелянов, Вазов, Раковски.

„Подарете на душата си тази интересна обиколка на Пловдив!“ , призовава гидът на разходката Екатерина Терзиева. Тя ще ви отведе на едно вълнуващо пътешествие по познати и непознати улици, къщи, места и паметници, за да върне спомена за онези творци, чиято мисъл, талант и вдъхновение са родили и съхранили литературния дух на Пловдив.