НИНКН започва процедура за деклариране като паметник на културата на “Ориент Табако“

  • от Мария Луцова
  • 09:30, 07.04.2022

Националният институт за недвижимо културно наследство още днес ще рестартира процедурата за деклариране на склада "Ориент Табако" като недвижима културна ценност. Причина за това е решението на Върховния административен съд да отхвърли заповедта на директора на НИНКН (арх. Даниела Джуркова), че сградата има статут. Със същото решение ВАС постановява институтът да заплати на жалбоподавателите от "Одрин 8" ЕООД 6 450 лв. разходи по делото.

Припомняме, че след като започна събарянето на склада, стана ясно, че в списъка на НИНКН с паметници на културата от национално значение складът "Ориент Табако" е описан грешно и всъщност със защитен статут е друга сграда.  Така се стигна до 3 март 2016 г., когато багерите започнаха да бутат сградата и само намесата на граждани предотврати пълното ѝ унищожение. Грешката, която НИНКН така и не предприе действия да отстрани, доведе до дълга съдебна сага. Наложи се да се изяснява статутът на сградата и се оказа, че от НИНКН е издаден документ, че тя не е единична културна ценност. В крайна сметка тогавашният директор на института арх. Джуркова издава заповед за статут на сградата, но съдът постановява, че оторизираният орган за подобна заповед е Министерство на културата.

Сега експертите от института започват отначало. Процедурата предвижда първо да бъдат уведомени собствениците, че започва се рестартира роцесът за деклариране. После предстои цялостната документация да бъде разгледана на Специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Мининистерството на културата. Инвеститорите също ще имат правото да изразят своето становище, но в крайна сметка най-важно ще бъде експертното мнение.

Специалистите ще трябва да разгледат документацията и на другата объркана сграда, за да се реши дали тя остава единична културна ценност.

"В момента складът няма статут. В защитена зона е, но това не пречи да бъде съборена, стига Община Пловдив да издаде разрешение. До това обаче едва ли ще се стигне, защото всички знаем какъв ще е общественият отзвук", коментира пред PlovdivTime директорът на НИНКН арх. Петър Петров.

Той разкри, че след като е научил за решението на ВАС, е направил справка кой адвокат е представлявал НИНКН в делото.

"Става дума за наета външна фирма, която нищо не е направила. Разпоредих се да прекратят договора ѝ", каза още Петров.

Той обясни, че е имал среща със собственика на склада, който е декларирал намерението си да възстанови сградата. А в съседния имот към до автогарата да издигне здание, което да хармонира с "Ориент Табако".

Одобрен проект в НИНКН след срутването на сградата няма.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ВАС осъди Националния институт за недвижимо културно наследство заради „Ориент Табако” в Тютюневия градИнститутът трябва да заплати 6450 лв. на собствениците за направени от тях съдебни и деловодни разноски