НИНКН пусна онлайн Атлас на недвижимото културно наследство на България

  • от PlovdivTime
  • 14:08, 14.02.2024

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен от днес на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство. Действащата му бета версия е на адрес https://bit.ly/49B1V5c и обхваща всички обекти от списъка на световното културно наследство и от регистъра на археологическите резервати, както и между 10 и 15 процента от паметниците на културата, за които са определени граници и предписания за опазване според изискванията на Закона за културното наследство. Те са отбелязани с плътни червени точки.

В базата данни са въведени и част от останалите обекти, но само с техните координати и информация за статуса им. С червен контур са точките, в които се намират обекти от недвижимото културно наследство. Пещерите имат специфичен статут и са маркирани със сив контур.

Дигиталната карта е създадена от екип на НИНКН и през следващите месеци ще продължи допълването ѝ с единични и групови обекти и територии. Тя е един от ефективните инструменти за широк достъп до информация, проследяване на тенденции и опазване на недвижимото културно наследство, от който могат да се възползват гражданите, местните и държавните институции.

Екип разработващ „Атлас на недвижимите културни ценности“: д-р Алета Гуадели, Виктория Халева и арх. Антонела Карапанджева.

 

В тестовия период екипът ще приема мнения и препоръки на имейл [email protected].