НИНКН с нова модерна техника за дигитализиране на културното наследство

  • от Мария Луцова
  • 10:55, 15.01.2024

Екипът на Националния институт за недвижимото културно наследство вече разполага с модерна дигитална техника за документиране на недвижимото културно наследство, осигурена от Министерство на културата. Това ще помогне за по-бърза актуализация на регистъра на недвижимите културни ценности, както и за идентифицирането на нови обекти, които заслужават да бъдат част от културното наследство на страната ни.

„Експерти има, сега вече имаме и част от най-важните инструменти за работата на НИНКН. Нещата започват да се случват“, заяви министърът на културата Кръстю Кръстев.

В близките месеци ще бъдат цифровизирани първите археологически и архитектурни обекти от национално и световно значение. Заедно с това модерната апаратура ще бъде използвана в следващия етап от Териториалната програма, както и за документирането на археологически резервати и на български недвижими ценности в чужбина, каза директорът на Института арх. Петър Петров. Той подчерта, че близо половината от богатото национално недвижимо наследство е унищожено или застрашено.

Териториалната програма от НИНКН, която започна през 2022 г., очертава тенденция:  10% от обектите са напълно разрушени, около 35% са в аварийно състояние – огромна загуба за културната памет и за националната ни идентичност, за туристическата индустрия и за икономиката. Дигиталното заснемане е шанс за съхраняването и възстановяването на застрашените обекти в цифровия и в реалния свят.

4-те лазерни скенера, 4-те дрона с оборудване за високоточно панорамно заснемане и картографиране и специализираният софтуер ще пренасят физическите обекти в свръхпрецизни 3D модели в пространството от данни и ще открият нови перспективи за опазването на недвижимото ни културно наследство.

Използването на 3D предизвика истинска революция в проучването и реставрирането на недвижими културни ценности в света. Виртуалните модели осигуряват огромен обем данни за обектите в детайли, които са невидими за окото и за използваната досега техника. Виртуалната и разширената реалност могат да вдъхнат и нов живот на отдавна изчезнали артефакти, за да се използват за образование или културни преживявания.

Дигиталната техника дава още едно голямо предимство на експертите – сега процесът ще трае броени часове, а заснемането ще е с несравнимо по-голям обхват и обем. Това ще позволи на екипите на НИНКН да направят закъснялата с 12 години актуализация на регистъра на недвижимите културни ценности.

Средствата за новата дигитална техника, софтуер, лаптопи и 3 автомобила за екипите, работещи на терен, са осигурени от програмата за капиталови разходи на Министерството на културата. Общата им стойност е близо милион и половина лева.