НИНКН даде зелена светлина на проекта “Античен форум на Филипопол - изток юг“

  • от PlovdivTime
  • 13:53, 06.12.2022

Националният институт за недвижимо културно наследство издаде положително становище и е съгласува документацията за проекта за реставрация, консервация и социализация на Античен форум на Филипопол - изток и юг. Добрата новина пристигна днес, навръх празничния Никулден. Това е и най-важната част от процедурата, даваща „зелена светлина“ за старт благоустрояването на археологическата зона, разположена между  Централна поща, хотел Тримонциум и бул. „Цар Борис III Обединител“. Очаква се в следващите дни съгласувателното становище от Министерство на културата да пристигне официално по пощата в Общината. Проектът е съгласуван вече и с всички други инстанции – ВиК, EVN и пожарната.

След този толкова важен етап, на ход е Общински съвет – Пловдив, който по предложение на Кмета Здравко Димитров, би могъл да гласува средствата, за да стартира процедурата по ЗОП за същинската реализация. Предстои да се организира публично представяне пред пловдивчани, съобщи заместник-кметът Пламен Панов.

Припомняме, че през 2020 г. бе подписан договор с предмет „Изработване на комплексен проект  за проектиране на инвестиционна инициатива по чл. 150 ЗУТ и осъществяване на авторски надзор по време на строителството за обект: „Античен форум на Филипопол - изток и юг. Благоустрояване, консервация, реставрация и социализация в УПИ II- 521.1646, археология, общ. дейности, паркинг, част от ПИ с ИД 56784.521.1435, част от ПИ с ИД 56784.521.1382 и част от УПИ III- площад и общ. дейности с ИД 56784.521.1449, кв. 125 по плана на ЦГЧ, гр. Пловдив", след проведена процедура по глава IX от ЗОП.

Проектът бе изготвен и  внесен за разглеждане в НИНКН през месец август. Организирано бе и публично представянето на открито на 2. септември, на пл. Централен, в близост до Античния форум. То бе направено от проектантите от фирма „В и Р Инженеринг“ ООД София, които спечелиха открита процедура за изработване на комплексен проект на стойност 58 800 с ДДС. В представянето участваха арх. Венета Петкова, инж. Тошо Тодоров, реставраторът Аглика Икономова, археологът Иво Топалилов.

След първоначалния  преглед на проекта в НИНКН, през месец декември заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, вносител и заявител на проекта, се срещна с експерти на Института. След направени от тях коментари и препоръки, бе възложено и извършено допълнително проучване, проектът бе доработен от проектантите и внесен отново, след като всички предписания бяха изпълнени.

„В резултат на отлично свършената работа, съгласуването от страна на НИНКН И МК е факт, а положителното становище е важна стъпка към завършването на едно от най-красивите и интересни пространства в Пловдив, допълвайки експонираната археология на пл. "Централен" и реставрираните вече Форум „Север“ и Форум „Запад“ с Одеон, част от Агората на Филипопол. На практика пл. „Централен” ще бъде завършен в цялост и ще разкрие пълната си красота и нова визия“, коментира заместник-кметът Пламен Панов.

„Инвестициите в културата продължават да ни утвърждават като предпочитана дестинация за туризъм, а с този проект ще се оформи един уникален по рода си античен комплекс“, каза по повод добрата новина и кметът Здравко Димитров.