Необикновена изложба показва възстановка на колесница на древните траки в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:49, 14.12.2021

Новата временна изложба на Регионален археологически музей – Пловдив, посветена на колесницата и мястото, което тя заема в света на траките, ще може да се види от гражданите и гоститена град Пловдив от 14-ти декември тази година до 30 септември 2022 г. 

Изобретяването на колелото през  IV хилядолетие пр.Хр. променя драстично света на древните хора. Благодарение на него се създават първите превозни средства, които през цялото си съществуване и до днес са неотменима част от живота на хората.

Освен с особеностите на различните типове колесници, посетителите на изложбата ще имат възможност  да се запознаят и с много други интересни подробности, свързани с историята и символиката на превозните средства през Античността. Ще научат и за един интересен ритуал от периода  I–III в., благодарение на който разполагаме с най-много данни за външния вид и предназначение на колесниците, използвани от траките.

 Част от изложбата е първата възстановка на тракийска колесница, направена в България. Тя е била изложена в старата експозиция на музея преди 20 години и сега ще може да бъде видяна отново от посетителите. 

 Акцентът във временната изложба „Колесницата и траките“ на РАМ – Пловдив е един комплект бронзови апликации, част от коша на транспортна четириколка. Те са една от многобройните жертви на иманярски групировки, но благодарение на усилията на служителите на МВР са спасени и предадени в музея. Предметите са представени в единствената по рода си витрина-сейф, специално изработена през  1950 година за съхранението и експонирането на Панагюрското златно съкровище.

Изложбата ще бъде отворена за посетители от  14 декември в Регионален археологически музей - Пловдив.