Библиотека “Иван Вазов“ най-четената българска книга – романа „Под игото“

  • от PlovdivTime
  • 08:42, 23.06.2020

Както е известно, през 2020 г. се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов. Времето от 1880 до 1886 г. Патриарха на българската литература прекарва в Пловдив. Това е  един от най-активните и силни негови периоди – депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е  на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука“, заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас“, издават първото чисто литературно списание „Зора“ и книгата „Българска христоматия“, чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори.В Пловдив Вазов пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“, „Чичовци“, стихотворенията „Българският език“, „Новото гробище на Сливница“, разказът „Иде ли?“ и др. Неслучайно Народната библиотека в Пловдив носи неговото име.

По повод 170-годишнината и независимо от необичайните обстоятелства, НБ “Иван Вазов“  набеляза редица инициативи, посветени  на своя патрон.

Началото се поставя с експонирането на изложба, посветена на най-четената българска книга – романа „Под игото“. Тя е създадена през 2019 г. по повод 125-годишнината от написването му и е любезно предоставена на библиотеката от Къща музей „Иван Вазов“ – Сопот. Изложбата съдържа 15 табла и проследява творческата история на романа, показва различни издания, представя прототипите на героите и т.н. Цитирани са книги и статии на литературни критици и познавачи на творчеството на Иван Вазов. Подредбата на таблата е тематична и има своя логика.

Изложбата ще може да бъде видяна до 30 юни 2020 г. във фоайе Изкуствотека на втория етаж на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.