Протест: Природонаучният музей затваря заради обидно ниски заплати

  • от PlovdivTime
  • 12:34, 21.02.2022

Музеите в България няма да отворят вратите си за посетители утре.  Ефективните протестни действия са „заради обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата предвидени за развитие на нашите културни институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г.”, пишат в призива си за стачка от националната федерация „Култура” към КТ „Подкрепа”.

Те подчертават, че са принудени да пристъпят към тези действия и заради „необмислени изказвания на отговорни фактори по време на обсъжданията на бюджета”, визирайки изявлението на финансовия министър Асен Василев, че пари за заплатите на бърсачи на прах няма да даде.

В официалното писмо синдикатът поставя няколко въпроса към управляващите:

„Бихте ли ни предложили практически модел за оцеляване на музеите, галериите и библиотеките, при положение, че увеличението в бюджета за тяхното развитие би било съответно 5% и 9.2%?

Смятате ли, че тези пари ще ни стигнат дори само да „бършем прах“ на работните си места, каквата е очевидно представата на министър Асен Василев за основните занимания на специалистите от нашата гилдия? Това ли означава „непримиримост с бедността“ по модела на споменатия министър и как с подобни „далновидни“ решения ще съумеем наистина да се разделим с бедността /и в културата/ завинаги? Ако е така, предлагаме той още веднъж да огледа числата за нашата сфера в проекта за бюджет, при чието обсъждане, впрочем, най-справедлив и предвидлив се оказа председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, чието мнение, обаче, просто  не беше чуто.

Одобрявате ли изразеното от председателя на Комисията по културата и медиите Тошко Йорданов намерение съвсем скоро да бъдат предприети мерки за редуциране на „толкова много музеи“ у нас, за да не се „натоварва държавата“? Ако отговорът е не – не трябва ли да бъдат предприети съвсем скоро мерки за „редуциране“ на подобни „реформаторски“ изказвания? Ако ли пък отговорът е да – кога и как бихте предложили да започне „разтоварването“ на държавата от музеи? Ние предлагаме това да започне от напълно подходяща за случая дата - 3 март, националния празник на България. Така със сигурност ще започнем и по-бързо да догонваме „процъфтяващите“ музеи по света, за които ни напомни Йорданов.”

 

В самия край на обсъжданията на бюджета в Комисията по бюджет и финанси беше предложено и прието да бъдат добавени 12 милиона лева за подкрепа на държавните културни институти – музеите, галериите, въз основа на проекти, одобрени по ред и условия от министъра на културата. Тези пари с а м о за проекти за музеите и галериите ли ще бъдат използвани или ще бъдат дадени „по принцип“ на Министерството на културата? И ако е второто, как /и за какво/ това министерство би ги използвало?/За справка: От отпуснатите 8 млн. лева на  Министерството на културата за проекти  през 2021 г., в Републиканския бюджет са върнати,неусвоени, 3 млн. лева./

Тези прословути 12 милиона лева към Националния план за възстановяване и устойчивост за култура ли ще бъдат /евентуално/ прибавени или ще бъдат отделно от него?

Ако тези 12 милиона биха били прибавени отделно от споменатия по-горе план, откога ще можем да кандидатстваме с проекти за тях

Напрежението в сектора заради ниското заплащане е от години. Проблемът обаче става още по-голям, защото немалко подготвени специалисти се насочват към сектор „Образование”, а музеите все по-трудно намират качествени кадри. Основната причина обаче напрежението да ескалира ерешението на Комисията по финанси към Народното събрание вместо да се дадат 12 млн. лева, за да се увеличат обидно ниските заплати, парите да отидат в Министерство на културата и да се кандидатства на проектен принцип.

Още по време на първото обсъждане на проектобюджета стана ясно, че вместо исканото 50-процентно увеличение на Основния държавен стандарт, са заложени само 5%.

„Исканията ни нямат случаен характер. Те са базирани на редица анализи и са подкрепени от много институции, включително Министерство на културата.  Само за сравнение искам да споделя, че културата значително изостава финансово в последните години. Моите уредници получават под 800 лева чисто на месец. Екипът ми е от 17 човека, които много често работят извънредно, защото ние нямаме нито обедна почивка, нито почивен ден.  На фона на това на нас ни бяха предложени 5 процента увеличение на стандарта, много по-малко от другите културни сектори. Минимална работна заплата се вдига с 9.23 процента. В последствие по предложение на председателя на бюджетната комисия в НС Любомир Каримански, подкрепено от депутати от много партии, ни бяха обещани 12 милиона, които реално биха повишили заплатите на работещите с около 20 процента. За нас това е един добър вариант за начало и воля на управляващите да бъдат спасени музеите”, разказа директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.

В крайна сметка гласуваните средства отидоха за проекти, а не за повишаване на заплатите в сектора.

 Поради тази причина Природонаучният музей няма да отвори врати за посетители утре, а останалите ще подкрепят с плакати стачните действия.