Напредва ремонтът на новата сграда на Етнографския музей

  • от PlovdivTime
  • 18:01, 28.06.2023

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов посети новата сграда на Етнографския музей на ул. „Съборна” 20, наричана База 2, в която усилено кипят ремонтни дейности, за да види как напредва работата по изпълнение на проекта за ремонта, реставрацията и преустройството на сградата. Той бе придружен от директора на РЕМ доц. д-р Ангел Янков, на мястото бяха и представители на фирмата изпълнител „Рестрой” ЕООД, начело с инж. Константин Константинов. Проектант е арх. Стана Бозаджиева.

Символичният старт на ремонта, реставрацията и преустройството на новата сграда бе даден на 2 май. В сградата, съгласно съгласувания с НИНКН проект, се обособяват пространство за временни изложби, музей на ютията, музейно-образователен център, фондохранилища, магазин за сувенири. Проектът обхваща архитектура, конструкции, ВиК, пожароизвестяване, ОВК, а финансирането е осигурено от Община Пловдив.  

Ремонтът на новата сграда на Етнографския музей е на стойност 325 000 лв. без ДДС. Новата експозиция ще бъде разположена на 2 етажа със застроена площ от 129 кв.м., полуподземен етаж и тавански етаж – 65.90 кв. м. В полуподземното ниво е помещението за продажба на сувенири и реставрационното ателие. На първия етаж ще бъде разположена колекцията от ютии, дарени от художника Димитър Добрев и музейно-образователния център. На втория етаж ще бъде експонирана музейна сбирка от тъкани, облекла, накити и други от богатия фонд на музея. На таванския етаж е фондохранилището.

Отделно от това, за нуждите на Етнографския музей е предвидена изработка и монтаж на витрини;  музейна работилница за деца и прилежащ към нея офис с  маси, библиотеки, столове и бюра, които са включени в Проекта № BGCULTURE-1.001-0016, „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., който общината спечели и изпълнява в момента. В проекта на стойност  781 550 лева участват още Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален природонаучен музей, НБ „Иван Вазов“ и ОИ „Старинен Пловдив“, в партньорство с Cross-Cultural Introduction AS от Кралство Норвегия. Етнографският музей ще участва и в мобилното приложение по същия проект с информация за зали „Селско стопанство“, „Медникарство“ и „Музикални инструменти“ и за седемте етнографски групи.

Новата сграда на Етнографския музей на ул. „Съборна” 20 е известна и като "Къща на Невена Атанасова". Тя е строена през 1906г. и е единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория "ансамблово значение". В момента се изпълнява първият етап от проекта за ремонт, реставрация и преустройство на сградата. Дейностите в него са свързани с  адаптацията на сградата за музейна експозиция. Вторият  етап включва коригиране на фасадата, а третият е свързан с работа по крепостната стена в двора.