Нанси Шилър и фондация “Америка за България“ с Почетния знак на Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 13:13, 15.06.2022

 

„Hello, Welcome”, каза Здравко Димитров се обърна към Нанси Шилър и борда на  „Америка за България” по време на церемонията за връчването на Почетния знак на Пловдив заради приноса на фондацията към опазването на културно-историческото наследство на града. Събитието бе в Епископската базилика, открита със сериозната подкрепа на американската неправителствена организация.

„Скъпа Нанси, позволявам се да те наричам така, защото така те чувствам. Радвам се, че отново сме заедно, както си обещахме на откриването на това бижу. Благодаря на екипа на „Америка за България” за усилената работа. Благодаря на откривателите и проучвателите Елена Кисякова и Жени Танкова, на реставратора Елена Кантарева-Дечева, на Николай Шаранков, който разчете за нас посланията от миналото. Благодаря на всички, защото Епископската базилика се очертава като един от водещите музеи в Пловдив, с най-много посетители. Няма турист, който да не пита за нея”, каза Зико и подчерта, че Почетният знак е израз на благодарност и на пловдивската общественост за това, което „Америка за България” е направила за нашия град.

От своя страна Нанси Шилър сподели, че екипа е било удоволствие, защото: „това, което виждаме сега, е редултат от голяма любов и много труд”. После допълни: „за нас е чест, че заедно с Община Пловдив и Министерство на културата успяхме да създадем това бижу. Важен е и приносът на 50-те български компании и стотици доброволци”.

Базиликата отвори врати със сериозната финансова подкрепа на фондацията. До днес тя е посетена от над 80 000 човека и един от най-посещаваните музеи в България.

Днес под тепетата е и дизайнерът на вътрешните пространства и интерактивните кътове Лий Сколник, който ще обучава 100 музейни работници. Интересното е, че за първи път преди церемонията целият борд на „Америка за България” за първи път разгледа в завършен вид Епископската базилика.