Най-сниманите паметници в сърцето на Пловдив (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 14:46, 14.10.2018
Освен хълмове и възрожденски къщи, Пловдив има и други детайли, които попадат в албумите на туристите - паметниците. Макар ние местните да сме свикнали да ги подминаваме без да им обръщаме особено внимание, няма гост на града, който да не се е снимал пред някоя от най-популярните статуи.

 
Мильо

Паметникът на Мильо бе поставен през 2005г. на Главната улица, благодарение на скулптора Данко Данков и спонсорството на д-р Георги Лазаров. Макар посрещнат с много противоречиви нагласи, днес той е един от най-сниманите в града - няма посетител, който да не се спре край него. Много от местните бяха разгневени заради това, че на такова централно място се поставя паметник на...идиот. Но всъщност Мильо е бил любимец на пловдивчани и негови портрети са рисували художници като Златю Бояджиев, Христо Стефанов и Йони Левиев. И така днес „един странник в странен град“ продължава да изслушва желанията на българи и чужденци, които му нашепват своите тайни докато се разхождат из центъра на Пловдив. 
 
  
Цанко Лавренов

Паметникът на Цанко Лавренов е разположен до входа на библиотеката на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Стария град. Творбата също е на скулптора Данко Данков, който е преподавал в Художествената галерия. В рамката, която художникът държи, попадат всички посетители на Старинен Пловдив, които се снимат до паметника.   
 
Сашо Сладура

Паметникът на джаз-музиканта Александър Георгиев Николов, известен с прякора си Сашо Сладура, се намира в двора на Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив. Скулптурата е създадена от Данко Данков в памет на всички интелектуалци, избити през тоталитарния режим. Тя е един от първите паметници, поставени след 89та. Днес всички, които посещават Античния театър в Пловдив се снимат седнали на коляното на Сашо.  
 
Мечката

Фонтанът „Мечката“ е любимо място на най-малките, които обичат да се снимат яхнали бронзовата? статуя. В летните жеги кътчето е от най-сенчестите, където можете да отпочинете с вашите малчугани.  
 
Момотаро от Окаяма

Съвсем близо до Мечката е и паметникът на японския герой Момотаро, който децата обичат заради съпътстващите го куче, маймунка и фазан. Скулптурата е подарък от японците от 1992г. по случай 20 години от побратимяването на Пловдив и Окаяма. Момотаро символизира борбата за справедлива кауза - с помощта на животните той се бори срещу тъмните сили на Демонския остров. Приключенията на момчето, родено от праскова, са описани в популярна японска детска приказка. 
 
 
В Цар-Симеоновата градина са разпръснати и десетки паметници на известни българи като в дните на техните чествания там се полагат венци. Сред тях ще намерите Христо Ботев, Душо Хаджидеков, Патриарх Кирил и др.