Над 50 хиляди богомолци очаква Бачковският манастир за Голяма Богородица

  • от Добринка Димова
  • 09:35, 15.08.2021

Над 50 хиляди богомолци очаква Бачковският манастир по повод големия православен празник Успение на Пресвета Богородица и храмов празник на Светата обител. Той ще посрещне православните християни с обновени параклиси, нова поклонническа пътека и обширен паркинг. Доброволци и наети за това хора ще създават организацията, ще насочват вярващите и ще им оказват съдействие, така че поклонението да премине спокойно. Въпреки големия брой на посетителите, ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки срещу COVID-19.

„Нашият народ се научи как да живее в пандемия. Хората са много внимателни, спазват изискванията и за мен това е много важно от християнска гледна точка – да се погрижиш не само за своето здраве, но и за ближния си, спазвайки мерките“, коментира пред TrafficNews игуменът Велички епископ Сионий.

Той разказа, че подготовката на Светата обител е насочена предимно към душите на поклонниците. Към тяхното желание в смирение, в радост в благодат да посрещнат този велик празник. 

„Успението на Света Богородица всички ние свързваме с нейната молитвена грижа и с нейния небесен омофор, който изпраща на цялото човечество. Затова нека отворим сърца и души. Да отворим духовните си очи и да посрещнем светлия празник в молитва, радост и упование в Бога и в молитвените грижи на Божията майка“, призова игуменът.

Денят ще започне с тържествена света литургия, след което до вечерта ще се чете акатист пред иконата на Пресвета Богородица. Така всички миряни, независимо по кое време на денонощието ще дойдат, ще могат да се помолят заедно с четящия „Радвай се, благодатна Богородице, Господ е с теб! Радвай се, пречиста Богородице, защото ти роди Спасителя на нашите души“.