Над 400 безценни експоната показва Историческият музей в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 13:43, 01.09.2021

Над 400 експоната показва в новата си постоянна експозиция „Пловдив по пътя на модерния свят“ Историческият музей. Идеята е с нея да се покаже изключителния път, който извървява градът ни в рамките на 60-70 години от Освобождението до втората половина на 20 в., за да смени ориенталската дреха с модерната.

 

„Ще видите кадри от първите нови сгради – Мъжката гимназия, църквата „Св.св. Кирил и Методий“, новата гара, първите булеварди, първите градини, творение на Люсиен Шевалас, появата на градоустройството“, разказа директорът на Историческия музей доц. д-р Стефан Шивачев.

 

Новата експозиция е разположена в няколко зали. Първата разказва историята на общинското самоуправление, което в следосвобожденския Пловдив се заема с важни проблеми като водоснабдяването и канализацията, електрификацията и благоустройството.

 

Безценни са експонатите, свързани с една от най-бележитите личности в историята на града – първия кмет на Пловдив Божидар Здравков.

 

„Направили сме една условна възстановка на кабинета му. В тази зала показваме един ценен портрет на втория кмет на града – Иван Гешов, рисуван по времето, когато е посланик във Франция. Показваме и лични вещи на арх. Шнитер. Всички те са дарение на музея от родствениците на тези знакови за града ни личности“, разказа Шивачев и подчерта, че това са едни от най-безценните колекции на Историческия музей.

 

Втората зала е посветена на индустриализацията на Пловдив. Посетителите могат да видят мебели от дома на Рудолф Фрик – основател на бирената фабрика „Каменица“. Те са дарени на музея от правнучката му Лидия Улатовски. Има експонати, които са били притежание на основоположника на парфюмерийния бизнес в града – Антон Папазов.

 

Третата зала също показва колекция от дарения, свързани с личности, допринесли за модернизацията на града. Едни от най-ценните експонати са вещи и дрехи на д-р Константин Стоилов – пловдивчанинът, който е премиер на България в периода 1894-1899 г.  Показани са негов костюм, тоалетна масичка от къщата му, куфарчето му за пътуване. Посетителите ещ видят и балната рокля на Мария Найден Герова – съпругата на Найден Геров. Показани са и експонати, свързани с индустриалеца Недко Каблешков, друга забележителна личност от историята на града.

 

„Всичко, което е направено през този период, е правено за вечността. Ще ви дам пример – през 1891 г. братя Шкорпил правят геологическо проучване на водите около Пловдив и отсичат, че градът трябва да пие вода от Родопите. През 2021 г. ние отново се занимаваме с това“, каза Шивачев и даде още един пример с нещо на пръв поглед незначително като уличните табели: „Изработвали са ги от чугун. Изключително скъпа технология, защото за всяка от табела е правен отделен калъп. И тези табели наистина са били вечни“.

 

В изложбата изключително атрактивни са и първият радиоапарат „Адмирал“, от който звучат песни на Аспарух Лешников и думи на Елин Пелин, табелата на първата консервна фабрика, рисувана от Цанко Лавренов, основана от Пантелей Генов. Има множество грамофони от различни периоди, различни експонати, свързани с тютюневата индустрия, дори и детска количка Форд с механично задвижване от 60-те години.

 

Новата музейна експозиция е оборудвана с мултимедийни екрани, на които с едно натискане посетителите могат да получат още полезна и интересна информация.

 

„С тази изложба ние показваме, че имаме какво да покажем. А защо да не го направим в едно много по-голямо пространство като сградата на БНБ накрая на Главната“, каза на финала Стефан Шивачев и призова всички деца на Пловдив да посетят новата експозиция, защото тя ще им бъде много полезна в опознаването на родния град.

Официалното откриване на изложбата е на 2 септември от 17 часа, а в Деня на Съединението експозицията ще посреща при вход свободен от 9.30 до 15 ч. Сред това изложбата ще е достъпна само за официалните гости на честванията. Заявка да разгледат музея са направили служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.