Над 2100 посетители в изложбените зали на Градската галерия в Нощта на музеите

  • от PlovdivTime
  • 15:59, 19.05.2024

Българите обичат своите музеи и галерии и го доказаха с активността си в пловдивската Европейска нощ на отворените врати. С многобройните посещения в изложбените зали на Градска художествена галерия - Пловдив през целия празничен “музеен” ден показаха и друго - че имат необходимост да общуват с изкуство.

Над 2100 души - пловдивчани и гости, разгледаха постоянните експозиции и временните изложби, които галерията представя. Идваха семейно, водеха и децата, за да ги срещат с българското изобразително изкуство. 1200 от посетителите го направиха след 18 часа. Някои от тях имах възможност да се запознаят лично с авторите Цвятко Сиромашки в Зала “2019” и с Илия Желев в Залите на ул. “Княз Александър I”15.

Други присъстваха на лекцията на изкуствоведа д-р Пламен Петров за художника Ненко Балкански в голямата Постоянна експозиция на ул. “Съборна” 14а в Стария град. Пред входа ѝ дори се изви опашка от желаещи да разгледат експонираните вътре ценни картини от прочути български художници, творили между XIX и XXI век. Над 450 души преграчиха прага ѝ само за четирите часа удължено работно време.