Драскачи се упражняват върху Дановия хълм! Кой ще ги спре? (Фотогалерия)

  • от Соня Желязкова
  • 09:31, 11.02.2021

Подножието на Данов хълм и сградите в околността всеки ден осъмват украсени с нови графити. Проблемът се задълбочава с времето, а тепето, което е защитена територия със статут на природна забележителност и един от символите на Пловдив, за пореден път е превърнато в незаконно платно за вандалските прояви на начинаещи графитъри. Сгради, чиято реставрация отнема много труд и средства, имат същата участ. 

Рисуването по сградите е известно като „бомбене“, а залавянето на нарушителите е много трудно за органите на реда. По този начин младежите демонстират бунтарски дух, а психолози свързват това с чувството на девиантност и адреналин от нарушаването на правила. 

"Изключително неприятно и грозно. Правя ремонт, освежавам фасадите, на сутринта идвам и заварвам поредните драсканици. Прескачат дори оградите и драскат в двора. Съсипаха новата табела на бара. Това е ежедневие за всички в околността“, споделя Стоян Даскалов − собственик на Rock and bar „Безистенъ“. 

След разходка в района установяваме, че всички фасади на частни имоти са претърпели подобни интервенции. Заварваме подножието на Сахат тепе в меко казано отвратително състояние!

„Недопустимо е, тепетата са символ на нашия град. Позволяват си да посягат дори на него. Всички собственици на частни имоти сме на ръба на търпението“, възмущава се Даскалов.

Натъкваме се на любопитна подробност – в непосредствена близост до „графитите“ намираме магазин за спрейове и химикали. Става ясно, че вътре всеки може да заповяда и да безконтролно да ги закупи. Служител на обекта коментира, че основният контингент от клиенти са артисти.

„Ние предупреждаваме всеки, на когото продадем спрей, да бъде внимателен и да не драска по хълма и стените на сградите“, урочнява служителят.

Директорът на ОП „Чистота“ Димитър Георгиев коментира пред TrafficNews, че трудно се борят с проблема. Той уточни, че почистването на графити е често извършвана дейност на екипите им.

Последно почиствахме преди няколко седмици, можете да забележите, че моментното състояние на хълма вече се е влошило. Контролът се осъществява от Общинска охрана, редовно има техни служители в района, но залавянето на извършителите е трудно. Ние можем само да почистим след вече извършена вандалска проява“, коментира Георгиев.

Той добави още, че поддържането на Данов хълм е важно да се възприеме като споделена отговорност:

Не става дума за почистване, а за опазването на терена. Въпрос на култура и възпитание е това място, което е обичано от пловдивчани, да бъде съхранявано и ценено“, отбеляза той. 

TrafficNews се свърза с кмета на район Централен Георги Стаменов, откъде стана ясно, че се планира инсталирането на видеонаблюдение, което да обхваща района и подножието на Сахат тепе. 

„Залавянето на нарушители в момент на деянието е много трудно, сами разбирате, че няма как на всеки ъгъл да има служители на Общинска охрана. Това е един непрестанен проблем, за разрешаването на който работим с ОП „Чистота“ от години. Но дори и да се почисти, скоро след това вече е надраскано. Затова е важно да се осъществи изграждането на видеонаблюдение за непрестанен контрол“ , заяви рай-кметът.  

Той добави, че ако има младежи, които желаят да изразяват себе си чрез тази форма на изкуство, могат да се свържат с тях и Общината да обособи терен за това.

През 2020 г. предложението за социализация на Дановия хълм бе оттеглено от сесия на Общинския съвет след напрежение заради възстановяването на бюфета. Стаменов очаква скоро да има публично обсъждане за визията на хълма и след това да се пристъпи към проектирането и реализацията на проекта. По време на общественото обсъждане за бюджет 2021 кметът на "Централен" предложи 500 000 лв. за дейности по хълмовете на Пловдив. Ако в бюджета на 2021 бъде включено изграждане на видеонаблюдение, ще последва още едно масивно почистване на района, коментира Стаменов. Ако това обаче не се случи, резултатът от поредното почистване ще трае просто няколко дни!

Уточняваме, че законът предвижда наказание за дребно хулиганство от подобен род, съгласно което нарушителите подлежат на административни санкции и глоба.

Как изглеждат фасадите на съседните частни имоти: 

Задният двор на Rock and Bar "Безистенъ", който в момента търпи ремонт:

 

Подножието на Данов хълм: 

Близки обекти:  

Следите от последното почистване още личат: