На вниманието на “Паркове и градини“: Диворасляци пробиват стените на Форум Запад

  • от Мария Луцова
  • 10:39, 02.05.2022

Пловдив е привлекателна дестинация за туризъм и често местната власт с гордост оповестява, че това се дължи най-вече на културно-историческото наследство и на инвестициите в реставрацията, консервацията и социализацията му. Съвсем наскоро бе прерязана лентата на Форум Север, още един археологически паметник на културата, който посетителите задължително трябва да посетят. Форум Запад пък бе реставриран, консервиран, социализиран и открит в края на 2019 г. Общината задвижи и друг мащабен проект, който ще завърши пейзажа на историческия център на Пловдив – Форумите Изток и Юг.

Всички инвестиции са чудесни, но важна е и грижата за обектите, които са лицето на Пловдив.

И докато Форум Север все още е прясно открит и все още няма видими причини да се налага допълнителна грижа, не така стоят нещата с Форум Запад.

Зоната се превърна в чудесна атракция, посетителите посядат на стъпаловидните седалки. Разхождат се в долните нива, вече има и табели, които ги информират какво виждат.

Но… Едно по-сериозно взиране в обекта показва, че се налага спешна намеса на службите на „Паркове и градини” (отговорници за поддръжката на зелената система в Пловдив), защото във Форум Запад дивата растителност нанася своята щета. Диворасляци  пробиват стените, пълзят между плочките, ограждат експонираните движими културни ценности.

Може би е време  Общината да създаде ясна система за грижа за тези обекти, преди те да потънат и да се превърнат в джунгла.

Ето каква е картината във Форум Запад, дано тя не се повтори и при Форум Север.