На днешната дата преди 60 години: Открит е първият Дом на младоженците в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:54, 27.09.2022
Първият Дом на младоженците в Пловдив е открит на днешната дата - 27 септември, през 1962 г. Сградата е проектирана от арх. Матей Матеев и арх. Димка Танева.
 
Домът на младоженците е на два етажа, с красиви големи прозорци с рисувани орнаменти по тях, метална дограма, мраморен под и стълби, месингов парапет, и голямо фоайе. На втория етаж е обредната зала, място за поздравления, стая за младоженците и административни помещения.

С водосвет през 2018 г. след основен ремонт със символично рязане на лентата на освежената и изцяло преоборудвана ритуална зала Домът на младоженците в Пловдив бе открит отново.

В резултат на ремонта бе изчистена фасадата, махнат е бръшлянът, който бе пробил дограмата на прозорците, построена е нова козирка на входа. Стените са изцяло пребоядисани, а подът във фоайето е от гранитогрес. Поставени са отново 8-те витража на прозорците на Обредния дом, дело на художника Ди Киро. Той е правил 8 стъклогравюри, изработени специално за тази сграда още при построяването ѝ. Запазените са и феропластиките на Димитър Киров, които са поставени на втория етаж.