Музеите и галериите в Пловдив променят цените на билетите и услугите си

  • от Мария Луцова
  • 09:58, 25.03.2022

Огромният скок на тока, разширяването на дейностите и разкриването на нови експозиции накара директорите на музеите, Градската галерия и Народна библиотека „Иван Вазов” да поискат завишаването на цените на билети и услуги.

Общински институт „Старинен Пловдив” вече ще предлага нов вид услуга – консервация и реставрация на културни ценности по реда на Закона за културното наследство. Услугите на Лабораторията по консервация и реставрация ще струват 25 лв. на час без ДДС. Такава е официалната тарифа на секция „Реставрация” при Съюза на българските художници и на Асоциацията на реставраторите в България.

Археологическият музей също изисква промени – за български и чужди граждани входният билет става 6 лв., а досега беше 5,  фамилен билет за семейство с деца от 7 до 16 г.  става 10 лв.  Входът по посочените пера е увеличен в рамките на минималното, съобразно цените, определени при сродни институции и необходимостта от актуализация. Тематичните лекции и видеопрожекции стават 30 лв. от 10 лв.Тематичните беседи, свързани с посещение на археологически обекти на територията на Пловдив в рамките на 90 минути е  50 лв. Същата беседа за студенти и ученици става 50 лв. Ако тя е на английски, ще струва 70 лв. Обиколната беседа на територията на Пловдивска област става 90 лв.

Природонаучният музей също вдига входните такси, тъй като разширява с още експозиции сбирката –  Морски аквариум, както и две нови зали – аниматроник модели на динозаври и зала за едноклетъчни организми.

Новите цени са следните – за деца до 7 г. билетът от 1 става 2 лв., за възрастни – от 6 на 7 лв. Специализираните беседи скачат с десет лева – 30 лв., на чужд език също. Видеопрезентациите от 15 стават 30 лв.,  а входът за планетариума за деца до 7 г. става от 3 на 4 лв., увеличение се предлага и в цените на комбинираните билети, както и се въвежда нова категория групови билети 3D – от 5 до 50 деца до 7 години с цена от 4 лв. и комбинирани билети за същата възраст от 6 лв. Ползването на страдата на музея за ден става от 100 на 150 лв. Входът за зала „Тропик” за деца до 7 г. е 2 лв., за ученици и студенти – 4 лв., а за възрастни – 5 лв. Комбинираните билети – експозиция, планетариум и зала „Тропик” за ученици и студенти са 12 лв., за възрастни 20 лв., а за деца до 7 г. – 6 лв.

Градската художествена галерия също въвежда нови такси. Входът за постоянната експозиция, която ще отвори врати на 15 април, за възрастни става 6 лв., за възрастни над 65 г. – 3 лв.,за учащи се – 3 лв. Семейният билет е 8 лв., организираните групови посещения над 10 души – 3 лв. на човек, а за ученици и студенти – 1 лв. на човек. Маршрутният билет за два обекта е 6 лв., а семейният маршрутен билет става 9.

В Народна библиотека  „Иван Вазов” цената за издаване на потребителска карта за една година е 6 лв., за ученици до 14 г. – 3 лв., за пенсионери до 70-годишна възраст – 2 лв.

Организирането на изложби в пространствата на библиотеката за 15 дни струва 145 лв., за ученици, студенти и училища по изкуствата, за школи и работилници – 30 лв. Предоставянето на копие от оригинал от колекциите старопечатни книги, редки и ценни издания и дрг струва 3 лв. на бройка. Заснемането на филм в рамките на един час за ръкописи струва 145 лв., а на старопечатни, редки и ценни издания – 72 лв. Предоставянето за ползване на Конферентна зала, Информационен център и Обучителен център за 1 ч. е 40 лв., за 2 – 70, за 3 – 100, за 4 – 130, за 6 – 145, за цял ден – 220 лв.

Историческият музей пък ще предоставя залите си за временни изложби на фотографи и художници на ден срещу 30 лв. такса.