Музейна аптека „Хипократ” представя две ценни дарения от лекарски фамилии

  • от PlovdivTime
  • 12:53, 22.09.2023

Общински институт „Старинен Пловдив” кани пловдивчани и гости на града на 24 септември (неделя) от 16 ч. в Музейна аптека „Хипократ”, където ще бъдат представени за първи път нови и ценни експонати, дарени от две известни лекарски фамилии.

Проектът „Да дариш памет” е част от програмата на „Празници на стария град“ през тази година и се осъществява във връзка със Световния ден на дарителството и Европейските дни на наследството.

Първото дарение, обогатяващо фонда на музейната аптека, е от наследниците на д-р Стоил Попов - съградил и управлявал първата модерна частна акушеро-гинекологична болница в Пловдив, проектирана от арх. Чинков (днес болница „Тримонциум”). Д-р Попов завършва медицина в Германия, участва в двете световни войни и има забележителен професионален път.

Другото дарение е от наследниците на д-р Тодор Николов Танков - учил медицина в Лозана, Монпелие и Неапол, работил в Кайро и Конго, участник в Първата и Втората световни войни.

Екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ изразява огромна благодарност към наследниците  от двете лекарски фамилии за даренията в полза на Музейна аптека „Хипократ”.

Идеята на проекта „Да дариш памет”  е чрез възобновяване на спомена за видните лекари и времената, в които са живели и работили, не просто ще се оживи паметта, но и посетителите да имат възможност чрез предметите да преминат през знакови исторически моменти и ярки следи на национална памет.