Музеят на медицината на МУ-Пловдив представи лечебната сила на българските билки

  • от PlovdivTime
  • 14:50, 28.06.2023

С образователни лекции, музикални изпълнения и дегустация на лечебни билкови чайове бе открита изложба на оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения от фонда на Музея на медицината на МУ-Пловдив, като специален акцент в експозицията бяха артефактите, свързани с живота и делото на народния лечител Иван Раев.

В навечерието на Еньовден, в неповторимата атмосфера на Епископската базилика, публиката се наслади академичният хор за народни песни „Веселие“ и фолклорният танцов състав „Медик“, които изпълниха народни песни и танци за билки и цветя, а преподаватели и студенти от Фармацевтичен факултет  подготвиха различни видове чай, които аудиторията дегустира. Събитието продължи с интересни лекции от проф. д-р Георги Томов, който в презентацията си „Cura Bulgara – забравеното лекарство“  разказа вълнуващата история на народния лечител и неговия чудодеен билков лек.  Доц. Бисера Пиличева и доц. Нико Бенбасат запознаха аудиторията с различни технологии за добиване на лечебни субстанции от билки и техния терапевтичен ефект.

На мероприятието присъстваха специалисти, студенти,зам. кметът Пламен Панов,  както и председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив - маг.-фарм. Димитрия Стайкова. Специално за събитието от София пристигна и една от наследничките на народния лечител Иван Раев. От името на ректора на МУ – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, бе прочетен поздравителен адрес от  заместник – ректорът проф. д-р Иван Иванов.

Събитието е посветено на 85-годишнината от смъртта на народния лечител Иван Раев и използваме повода да разкажем за неговото дело и за дълговечната традиция за използване на лечебни растения в българската народна медицина. Това е един проект на Медицински университет- Пловдив съвместно с Община Пловдив и Общинския институт „Пловдив старинен”. Прекрасната базилика на Филипопол  е домакин на това събитие.

Това, за което ще говоря е лечебният метод измислен от народния лечител Иван Раев. Той носи името Cura Bulgara, тоест Българското лечение. През 30-те години на миналия век се разразява една много тежка епидемия от Летаргичен енцефалит- заболяване, което засяга  функциите на нервната система. Хората, които го преживяват остават инвалидизирани за цял живот. Това негово лечение се признава в чужбина, по специално в Италия. Той е награден от кралица Елена Савойска с орден "За граждански заслуги", а това е изключителна рядкост. Освен това той няма медицинско образование, а е лечител и това  прави постижението му още по-интересно”, разказа пред TrafficNews проф. д-р Георги Томов.

Проектът е финансиран с подкрепата на Община Пловдив в рамките на „Есенен салон на изкуствата“ и има за цел да популяризира народната медицина, която е част от нематериалното културно наследство на Пловдив и региона, като обогати съвременното общество със забравените национални лечебни традиции. От 5 юни до 16 юни 2023 година в Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града ще могат да разгледат изложбата.