МУ-Пловдив открива уникална експозиция от първи издания на творби на Иван Вазов

  • от PlovdivTime
  • 16:44, 01.11.2020

Медицински университет – Пловдив организира изложба "Вазов сред нас" от 2 до 22 ноември 2020 г. в Аудиторен комплекс, етаж 1, фоайе, бул. „В. Априлов“ № 15 А. В дните на представянето от 9:00 - 16:00 ч. можете да разгледате уникална експозиция от първи издания на творби на Иван Вазов от личната колекция на проф. д-р Георги Байчев, дм - ВМА – София.

В изложбата са включени ценни книги с историческа стойност и значимост от целия творчески период на Народния поет. Ще имате възможност да видите редки книги, събирани от проф. Байчев в години неуморен стремеж за съхранение на българската литература, желание за опазване на национално-историческата ни памет и родовото ни самосъзнание.

Колекцията му е същински книжовен паметник, като съдържа над 300 тома и се обогатява непрекъснато. По време на предстоящата експозиция ще можете да се докоснете до творби от преди два века - от далечната 1879 г. до произведения на Вазов в началото на 20 век.

По-известни от тях са първия най-четен български роман „Под игото”, повестите „Неотдавна” и „Нора”, поемите „Хъшове“, „Загорка”, „Легенди при Царевец”, разказите в „Драски и шарки”, „Пъстър свят“, „Утро в Банки” и стихосбирки, сред които „Майска китка”, „Италия”, „Пряпорец и гусла“, „Люляка ми замириса”.

Медицински университет – Пловдив ви кани да пропътувате 140 години назад във времето на Вазовия свят! Вход свободен!

Организаторите изказват искрени благодарности за подкрепата на:  Народна библиотека „Иван Вазов“, гр. Пловдив за предоставените пълни библиографски данни на изданията,  Къща музей „Иван Вазов“, гр. Сопот за предоставеното дигитално копие на подписа на Иван Вазов.

Събитието е част от културния календар за 2020 г. на Експертен съвет по КСД към университета и е посветено на 170 години от рождението на Иван Вазов.