МК увеличава експертите по опазване на културното наследство в Пловдив и Южен Централен район

  • от Мария Луцова
  • 17:38, 19.11.2020

Министерство на културата ударно увеличава екипа на експертите, които работят на регионално ниво за опазването на недвижимите паметници на културата. Само в рамките на ден бяха обявени дузина конкурси за подсилване на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство”.

Така в районите ще работят вече не по двама, а по четирима инспектори, което значително ще облекчи работата им и ще доведе до повече ефективност. Пловдив е един от градовете, които ще бъдат подсилени, заедно със София, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, става ясно от публикуваните обяви в сайта на културното ведомство.

Досега в екипа, който обслужваше целия Южен Централен район, включващ и областите Кърджали, Пазарджик, Смолян и Хасково, работеха само двама специалисти – Стоилка Игнатова и арх. Слави Славов. Двамата бяха постоянно в движение заради факта, че в тази зона е наситено с ценни недвижими паметници на културата и често се налагаше тяхната намеса.

Според обявения конкурс двете места са за главен инспектор и инспектор в Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство, Център за регионално планиране-Пловдив.

Изискванията са кандидатите да имат завършена магистратура по архитектура, археология или история.

Кандидатите могат да подават документи в срок от 10 дни до обявяването на конкурса.