МК опроверга информация за ареста на Панагюрското съкровище в Дубай, минути по-късно изтри съобщението

  • от PlovdivTime
  • 13:41, 29.09.2021

Митничарите на летището в Дубай са задържали членове на българската делегация за ЕКСПО 2021, които са пренасяли в ръчния си багаж реплика на Панагюрското съкровище. То е трябвало да бъде експонирано в българския павилион.

Предметите с тегло 6 кг не са били оформени като износ на българската митница. Пътували са само с писмо, че не са оригинал и културна ценност. Митничарите са освободили делегацията ни след разпит, но са задържали предметите, тъй като е налице нарушение на митническото законодателство. Де юре е налице незаконен внос на 6 кг злато в ОАЕ.

Копието на съкровището се съхранява в НИМ. То е предоставено на Министерството на икономиката, под чиято шапка е организацията на българското участие в Експо 21. Оттам обаче пропуснали да оформят златото пред нашите митници с манифест за износ, което довело до неприятния инцидент, написа в свой материал сайтът bird.bg.

Според Закона за културното наследство официалните копия на съкровището са три – в Пловдивския археологически музей, в Панагюрския музей и в Националния исторически музей.

По-рано днес сайтът на Министерство на културата опроверга публикацията на bird.bg. Ето какво съобщение пуснаха те:

„Появилите се по-рано в електронни медии публикации относно проблем с участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020“ са изцяло фалшиви.

Истинската новина е, че всички предмети за участие в „ЕКСПО 2020“ са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии, които осигуряват безопасното им пренасяне. По повод появили се в електронни медии публикации относно участието на Националния исторически музей в Дубай на „ЕКСПО 2020“ ръководството на НИМ заявява, че въпросните публикации отговарят напълно на профила на фалшивите новини, които в ЕС се окачествяват като дезинформация.

Националният исторически музей има коректно сключен договор с Министерството на икономиката, организатор от българска страна, за участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020“. Служителите на НИМ съвсем точно са изпълнили всички клаузи на договора и са спазили изискванията на българското законодателство, което лесно може да бъде установено при документална проверка. Няма задържани служители на НИМ. Няма задържани предмети.

 Истинската новина е, че всички предмети са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии (видно от приложената снимка), които осигуряват безопасното им пренасяне.

 Уточняваме, че оригиналът на Панагюрското съкровище продължава да се експонира в зала № 2 и може да се види в работното време на Националния исторически музей.
 НИМ винаги се е отнасял и ще продължи да се отнася високоотговорно към опазването на всички културни ценности, спазвайки законодателството на страната.”

Опровержението обаче бързо бе свалено от сайта на Министерство на културата, а единственият коментар за конфузната ситуация е на министър Велислав Минеков. Под коментар на потребител във фейсбук на страницата на МК, той лаконично написа:  „Проблемът вече е решен".