Мимо Райчев: Според почетните ни граждани Пловдив е град на културата, науката и просвещението

  • от PlovdivTime
  • 13:23, 09.06.2023

Зала "Съединение" на Историческия музей едва събра многобройната публика за премиерата на книгата „Почетните граждани на Пловдив“ на един от най-известните изследователи, летописци и документалисти на пловдивската история - Димитър Райчев (Мимо Райчев). Той е автор и съставител на редица знакови албуми и книги, посветени на нашия град, носител на Специалната награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос за културата на Пловдив през настоящата 2023 г.

Последният му труд, посветен на почетните граждани на Пловдив, е богато илюстровано луксозно издание, с много снимков и биографичен материал, твърди корици, суперобложка и в рамките на 296 страници представя удостоените с това звание личности в периода от 1879 до 2023 г. Общият им брой е 142 човека.

Книгата е издадена със съдействието на община Пловдив. Екипът, работил по изданието, не за първи път обединява сили, за да създаде знаков книжен продукт, посветен на Пловдив. Автор и съставител е Димитър Райчев, консултант – д-р Стефан Шивачев, отговорен редактор - Цветелина Димитрова, художник е доц. д-р Александър Гьошев, коректор - Нина Славова. Художествени редактори са д-р Александър Гьошев и инж. Стефан Немцов, който е и технически редактор и отговорен за предпечатната подготовка.

Премиерата събра в красивата сграда, построена през 1885 година за Областно събрание на Източна Румелия, много почетни граждани, техни наследници, общественици, културни дейци, творци, спортисти, приятели и почитатели. Сред многобройната публика бяха президентът Петър Стоянов (1997 – 2002), кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Ангел Стоев, председателят на Общинския съвет Александър Държиков и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Вечерта започна с музикален поздрав към публиката, изпълнен от цигуларя Виктор Василев, възпитаник в НУМТИ "Добрин Петков “. 16-годишният талант започва да свири на цигулка 4-годишен, негов учител е Дарина Данкова. Понастоящем той е и ексклузивен младши студент в класа на проф. Марио Хосен в Нов български университет. Носител е на огромен брой първи национални и международни награди. Изпълнението му бе в клавирен съпровод на пианистката и преподавател в НУМТИ  - Ирен Капеловска.

Пръв поздрави автора и присъстващите гости кметът Здравко Димитров.

 „Благодарение на вас Пловдив е това, което е! Всеки един от вас е допринесъл в своята сфера за просперитета и славата на нашия град. Благодаря на моя приятел Мимо Райчев за труда и усилията както за тази книга, така и за всичко, написано до момента, заради което заслужено бе удостоен с Награда Пловдив за цялостен принос. Това може да го направи само човек, на когото Пловдив е в сърцето. Благодаря на всички вас, че ви има! Пловдив го заслужава! Тази зала не е събирала толкова изявени пловдивчани. Нека бъдем истински филибелии с Пловдив в сърцето“, каза кметът Здравко Димитров.

„Мисля, че няма книга на Мимо Райчев, на която да не съм присъствал и винаги съм произнасял реч. Поздравявам Мимо, но не бих искал да пропусна да поздравя и екипа, който стои зад книгата – тази, а и предишните. Много пъти съм мислил върху това, което Мимо Райчев прави. Той не пише ефектни романи или разкази. Той тихо и скромно като анонимен биограф на Пловдив усърдно събира, проучва, подрежда парчетата история на Пловдив. Както Никола Алваджиев някога пише „Пловдивските хроники“, без да подозира, че след време те ще се превърнат в „пловдивската библия“. Поздравявам Мимо за тази добросъвестност и търпеливост. Всички ние, филибелии милеем за Пловдив, обичаме Пловдив, прекарали сме най-щастливите си години тук, но разбира се не всичко е било и е само положително. Имало е и предателства и отрицателни неща. Затова нека да правим само добро и да бъдем солидарни! Пловдивчани, които сме се събрали тук, сме добри хора и нека да предадем тази енергия и на останалите и Пловдив да стане още по-добър“, каза в речта си Петър Стоянов.

Последен думата взе авторът Димитър Райчев. Най-напред той благодари поименно на всички един от екипа, работил по книгата и разказа интересни моменти от хронологията на удостояването с почетното звание през годините от 1879 до днес. Първият в книгата е Аркадий Столипин през 1879 г., последен е джаз музикантът Огнян Видев през 2023. От 142 почетни граждани, 92 са пловдивчани, 16 са родени и починали в Пловдив, 35 са родени и живеят и в момента в града, 42 не са родени в Пловдив, но са отдали целия си живот и са починали тук, разказа още авторът.

„Можем ли да кажем какъв град е Пловдив според почетните граждани? Можем! Пловдив е град на културата, науката и просвещението. Сред удостоените има огромно разнообразие от професии - артисти, художници, журналисти, оперни и естрадни певци, музиканти, педагози, режисьори, писатели – около 60 човека. Има и 30 спортисти, най-много са гребците – 7, футболисти – 5 и шахматисти – 3. Така,  че Пловдив е и град на спорта!  Има 3 академици, 16 професори, 1 доцент – Пловдив е  град н а науката. Има също 2 маршали, 1 майор и 1 капитан.. За всички ще прочетете в книгата“, каза още Мимо Райчев.

 В края на вечерта всички присъстващи почетни граждани и техните наследници получиха екземпляр от книгата. За много от присъстващите, срещата със стари приятели и видни пловдивски личности предизвика искрено вълнение, а снимките за спомен и автографите от автора продължиха дълго след края на официалната част.