Мартин Иванов представя в Пловдив книгата си “Бившите хора“ на концлагерна България“

  • от PlovdivTime
  • 10:48, 15.03.2024

Доц. д-р Мартин Иванов ще представи книгата си „Бившите хора“ на концлагерна България“ във фоайе „Изкуствотека” на Народна библиотека „Иван Вазов” на 15 март в 17.30 ч. За книгата ще говори доц. д-р Михаил Груев, който ще говори за изданието.  В деня на събитието ще бъде подредена изложба, представяща книжната продукция на Института за изследване на близкото минало.

Проявата е посветена на 145-годишнината от създаването на Пловдивската народна библиотека.

„Бивши хора“, „буржоазни отрепки“, „недоубити буржоа“. Така като с нажежено желязо народнодемократичната власт дамгосва след 9 септември 1944 г. близо половин милион жени, мъже и деца, принадлежали или просто обвинени, че са били част от стария „монархофашистки“ режим. В рамките на няколко апокалиптични за тях години всички те са насилствено изтръгнати от своите социално-културни и професионални ниши, лишени от относителното си материално благополучие, от почти цялата си собственост, изгубвайки своя „социален и обществен статус след революцията“. Като къща от карти пред техните очи се разпада целият им досегашен живот, с рутинната му подреденост, с установените социални връзки, начина на живот и правила на поведение. Както по-късно ще признае Стоян Бочев, „бивш“ банкер, инквизиран от Държавна сигурност (ДС), за да даде показания по процеса срещу протестантските пастори: Девети септември катури цялата постановка на моите разбирания: идеи, дейност, идеология, мироглед – всичко. Гледах това, което става, виждах възторжените множества да посрещат и създават новия строй… и всичко ми се виеше като лош сън. Като при земетресение“, гласи анонсът на книгата.

Авторът Мартин Иванов е роден на 4 август 1970 г. във Велико Търново. Завършва история в Софийския университет и право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Доктор по история в Института по история при Българската академия на науките (БАН), където след това работи до 2015 г. Специализирал е в Кеймбридж и в Националния университет на Ирландия. Автор е на над двеста научни публикации и десет монографични изследвания върху социалната и стопанската история на България от Възраждането до наши дни. От 2011 г. до 2013 г. Иванов е председател на Държавна агенция „Архиви“. От 2016 до 2021 г. е посланик на България във Финландия.